Oh no! Blijft de 'Harry Potter trein' in Schotland rijden? Ritje is nu mogelijk te gevaarlijk

Reizen door Jennifer

Fans van de Harry Potter films hebben vast weleens gehoord over de Harry Potter trein in Schotland. Daar rijdt namelijk de zogenoemde Jacobite Steam, dat een heleboel wegheeft van de beroemde Hogwarts Express. Het is dan ook een treinreis, die op de bucketlist staat van elke fan. Alleen kun je de treinrit binnenkort mogelijk van je lijstje schrappen. De trein heeft misschien een gigantisch dure aanpassing nodig, waardoor de toeristentrekpleister mogelijk failliet gaat. Oh no!

Ritje met de Harry Potter trein: blijft het rijden?

De veiligheid van de Jacobite Steam in Schotland, beter bekend als de Harry Potter (stoom)trein, werd in de zomer van 2023 al onderzocht. Na dit onderzoek mocht de trein gelukkig wel gewoon rijden tot en met eind november. Alleen is de trein, die rijdt tussen Mallaig en Fort William in de Schotse Hooglanden, nu tóch weer stilgezet. Een treinrit met de Jacobite Steam zou namelijk te gevaarlijk zijn voor de vele toeristen, die hier jaarlijks op af komen voor een bijzondere treinreis. Passagiers liepen gevaar door de verouderde deursloten, waarbij ze "serieus letsel" konden oplopen. Ah oh! Eerder kreeg de exploiteur van de populaire Harry Potter trein, West Coast Railways (WCR), nog een vrijstelling van de regels, maar de ontheffing verliep eerder dit jaar. Daarom volgt nu weer een nieuw onderzoek naar de stoomtrein.

Nieuwe deursloten nodig

Volgens de WCR heeft de Jacobite Steam dus nieuwe deursloten nodig, maar deze zijn wel gigantisch duur. Voor de mogelijk, nodige aanpassing van de trein moeten ze dan namelijk ongeveer zeven miljoen pond (ruim acht miljoen euro) uitgeven. Wow! Door deze uitgave zou de winst van de afgelopen tien jaar binnen no time verdwijnen, waardoor de toekomst van de Harry Potter trein gevaar loopt. "Als de ORR [Office of Rail and Road, red.] ons zwaar op de vingers tikt, wordt het moeilijk en zullen we daarover een beslissing moeten nemen," vertelt WCR-woordvoerder James Shuttleworth tegen The Herald. "We willen door blijven gaan. Maar als we nieuwe deursloten moeten aanbrengen, wordt dat een dure zaak."

Jaarlijks 750 reizigers per dag

Normaal gesproken rijdt de speciale stoomtrein elk jaar van maart tot en met oktober. Tijdens de bijzondere treinreis rijd je onder meer over de Glenfinnan viaduct, wat een iconische brug is uit de Harry Potter films. Ondertussen voel je dus de vibes van de Hogwarts Express, die geïnspireerd is op de Jacobite Steam. Het is dan ook niet gek, dat de stoomtrein jaarlijks 750 reizigers per dag vervoert. Laten we hopen voor elke Harry Potter-fan, dat er iets goeds volgt uit het onderzoek.

Een oordeel over de veiligheidseisen van de trein wordt verwacht in januari 2024.

Lees ook: Op deze 10 filmlocaties voel je de magie uit de Harry Potter films