Dit zijn de laatste trends op het gebied van keukens

Wonen door Djamila

Toe aan een nieuwe keuken in huis? Veel keukens worden aan het eind van het jaar met korting aangeboden; een goed moment om die van jou te vervangen. Dit artikel zet de laatste trends op het gebied van keukens voor je op een rijtje. Welke materialen kun je met elkaar combineren en hoe duurzaam zijn ze? Wat zijn kleurcombinaties die momenteel veel gebruikt worden? Welke apparaten mogen niet in een moderne keuken ontbreken? Hoe geef je de ruimte een sfeervolle uitstraling met accessoires? Het zijn slechts voorbeelden van vragen die je jezelf kunt stellen bij het opdoen van inspiratie voor je nieuwe keuken.

Tip: kijk online alvast eens naar bijvoorbeeld een keuken van Mandemakers Keukens, om een beeld te krijgen van de mogelijkheden die je hebt. Bekijk ook gelijk het beschikbare aanbod aan showroomkeukens. Dit zijn nieuwe keukens die plaats moeten maken voor een nieuwe collectie en zijn zeer scherp geprijsd. Ook op een platform als Pinterest valt veel inspiratie op te doen, op basis van de foto’s van andermans keuken.

Keukens zijn veel meer dan ruimtes om het diner te bereiden 

De keuken heeft de laatste jaren een andere rol gekregen binnen woningen. Het is niet langer een plek waar uitsluitend gewerkt wordt aan de bereiding van het ontbijt of bijvoorbeeld diner; het is een sociale ontmoetingsruimte! Kies bijvoorbeeld voor een L-vormige keuken met een kleine bar aan het uiteinde. Of kies voor een keuken met een kookeiland. De bar maakt het mogelijk om al tijdens de bereiding van de maaltijd bij te praten met je partner, met gasten of bijvoorbeeld met je kinderen. Zo wordt het koken nog leuker!

Gebruik van natuurlijke materialen in keukens 

Bij een keuken kopen kiezen consumenten bewust voor duurzaamheid, wat zich onder meer vertaalt naar het gebruik van verschillende natuurlijke materialen in het ontwerp. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de keuze voor een aanrechtblad van composiet of graniet. Het zijn materialen die lang mooi blijven en daarbij nauwelijks slijten. Vlekken op het aanrechtblad verwijder je eenvoudig met een vochtige doek. Ook marmer is een materiaal wat steeds vaker gebruikt wordt voor aanrechtbladen, evenals beton. Een betonnen keukenblad geeft de keuken een stoere, robuuste uitstraling. Ideaal voor een industrieel of landelijk ingerichte woning! In een modern of klassiek interieur wordt eerder voor composiet, graniet of marmer gekozen.

Voor de keukenkasten wordt vaak gebruik gemaakt van kwalitatief goed hout. Het past bij zowel een landelijke, als een moderne keuken. Door de houten keukenkasten van een zwarte handgreep te voorzien, voeg je een industrieel element toe aan het ontwerp.

Combineer natuurlijke materialen met een gouden touch 

Wie voor een aanrechtblad van bijvoorbeeld marmer kiest, combineert dit vaak met gouden elementen. Denk aan goudkleurige handgrepen aan de keukenkasten, of een goudkleurige kraan. Het geeft de keuken een luxe uitstraling. Een keukenblad van beton, graniet of bijvoorbeeld composiet valt goed te combineren met een matzwarte kraan.

Hightech keukenapparatuur gebruiken 

In een moderne keuken mag de hightech keukenapparatuur van tegenwoordig niet ontbreken. Denk bijvoorbeeld aan een kokendwaterkraan, die steeds vaker in het ontwerp van de keuken verwerkt wordt. Niet alleen biedt zo’n kraan ontzettend veel gemak; het maakt ook nog eens dat je geen waterkoker op het aanrechtblad hoeft te zetten. Dit biedt weer extra ruimte! Daarbij is de waterkoker vaak niet het mooiste element van de keuken.

Naast een kokendwaterkraan is ook een in de inductiekookplaat geïntegreerd afzuigsysteem in trek. Een dergelijk afzuigsysteem werkt in de basis net zo goed als een afzuigkap aan de wand, maar neemt veel minder ruimte in en laat de keuken z’n strakke, moderne uitstraling behouden. De ruimte aan de wand kun je benutten met een aantal houten plankjes. Plaats hier leuke opbergpotten op met verschillende soorten pasta, rijst of gedroogde kruiden. Leuke en praktische accessoires!