Zó krijg je een avocado sneller rijp

Eten door Anjali

Wil je nét avocado toast maken, of die heerlijke zelfgemaakte guacamole, is je avocado óf te hard, óf helemaal bruin. Als 'ie de houdbaarheidsdatum bereikt heeft is 'ie niet meer te redden, maar hoe zit dat als je avocado nog helemaal niet rijp is?

Is mijn avocado rijp?

Er zijn verschillende manieren om te checken of je avocado rijp is. Zo is hij bijvoorbeeld goed als hij indeukt en weer terugveert als je 'm lichtjes knijpt. Ook haal je het 'dopje' eraf om te kijken of hij lekker is. Dat doe je natuurlijk als je thuis bent, en niet wanneer je nog in de supermarkt staat. Wanneer het gaatje lichtgroen is, is de avocado perfect om te eten. Is het crèmekleurig, bruin of zelfs wit? Dan is de kans groot dat hij nog niet rijp is, overrijp is of zelfs van binnenuit beschimmeld is.

Lees ook: Healthy avocado fries: dit is het recept

Mijn avocado is nog niet rijp, wat nu?

Als je die te harde avocado écht nu nodig hebt, zijn er een aantal methoden die je gebruikt. Maak bijvoorbeeld gebruik van het rijpingsproces van een ander stuk fruit, zoals een banaan. Bananen verspreiden het gas ethyleen. Dat zorgt voor een versnellende werking van het rijpingsproces van de stukken fruit eromheen. Je voelt 'm al aankomen: wanneer je een avocado bij bananen legt, rijpt deze dus sneller. Nog beter: stop ze samen in een zakje. Zo ontsnappen de gassen niet en geniet je nóg sneller van je avocado. Een andere methode is het gebruiken van een magnetron. Het klinkt misschien raar, maar biologische processen verlopen sneller bij hogere temperaturen. In de oven, gewikkeld in aluminiumfolie, duurt het rijpen van een avocado slechts een paar minuten tot een half uur. In de magnetron kan het ook, dan gebeurt dit zelfs in slechts dertig seconden. In theorie is het mogelijk, maar zorg ervoor dat de avocado niet te lang in de magnetron zit (hij kan valm vatten). Ook verandert misschien de structuur en de smaak.