Winterjas weer uit de kast? Zo was je hem zonder beschadigingen

Mode & trends door Chloe

Op sommige dagen hebben we onze winterjas toch echt alweer nodig. Tijd dus om hem van zolder te halen. Maar aangezien hij maanden ergens op een stapel of in de kast lag, is het wel zo fris om hem eerst even te wassen voor je hem weer draagt. Hoe je dat doet zonder je dure jas te beschadigen vertellen wij je in dit artikel.

Luchten

Het wassen van je winterjas doet vaak niet veel goeds. Daarom is het sowieso het beste om dit zo veel mogelijk uit te stellen. Gooi hem in de wintermaanden dus niet te vaak in de was als hij niet echt vies is, maar laat hem lekker buiten luchten. Heb je er een vlek op zitten? Probeer deze dan eerst plaatselijk te verwijderen voor je hem in de wasmachine gooit.

Winterjas wassen

Allereerst is het belangrijk dat je weet hoe je je winterjas moet wassen. Dit staat op het label aan de binnenkant. Heb je deze eruit geknipt en heb je geen idee? Wees dan extra voorzichting. Een winterjas bevat vaak een donzen vulling, wat deze extra kwetsbaar maakt. Wanneer dit nat wordt, kleeft en klont het namelijk aan elkaar als je je jas niet op de juiste manier wast en droogt.

Lees ook: zo vaak zou je je jas moeten wassen

Zo was je je winterjas

Je wast je winterjas gewoon in de wasmachine, maar doe dan enkel je jas erin. Het is belangrijk dat er nog voldoende ruimte over is in de trommel. Vervolgens kies je voor een 'zachte was' of 'delicaat' programma en was je de jas op maximaal 30 graden. Check voor je de wasmachine aan zet ook even of al je zakken leeg zijn en doe de ritsen dicht. Zo beschadigen deze de stof van de jas niet. Kies voor centrifugeren op 600 tot 800 toeren voor maximaal 10 minuten. Als je ze in huis hebt, gooi er dan een paar tennisballen bij, zodat de vulling van je jas mooi verdeeld blijft. Na het wasprogramma laat je je jas natuurlijk opdrogen. Leg je jas liggend te drogen bij je verwarming. Schud ieder half uur de jas even door elkaar om zo klonten in de vulling te voorkomen.