Statische truien? Zo kom je er vanaf

Mode & trends door Chloe

Nu het najaar in volle gang is dragen we graag een lekker dikke trui. Dit is heerlijk om je lekker in te verstoppen op de koude dagen. Helaas zit er ook één nadeel aan: ze worden vaak statisch. Ben jij klaar met al dat geknetter? Zo kom je er vanaf.

Statische truien: hoe ontstaat dit?

De ene keer is er niets aan de hand en de andere keer hoor je je trui al knetteren als je hem aantrekt. Maar hoe kan dat nou? Een statische trui ontstaat doordat verschillende materialen tegen elkaar aan wrijven. Hierdoor worden elektronen opgeladen en wordt je trui dus statisch. Dit komt het meeste voor bij materialen van wol en polyester. Niet gek dus dat je hier in de winter extra veel last van hebt.

Metaal opzoeken

Je hebt er vast wel eens van gehoord dat je je autodeur tegen een lantaarnpaal moet aanhouden als je door de bliksem geraakt wordt. Hierdoor verdwijnt de statische lading. Ditzelfde trucje pas je ook gemakkelijk op je kleding toe. Houd je trui tegen een metalen voorwerp aan en de lading wordt verwijderd. Ook een handige tip: doe een veiligheidsspeld in bijvoorbeeld je borstzak. Net zo effectief.

Vochtigheid

Vochtigheid is de grootste vijand van statische elektronen. Je kan je statische trui dus gemakkelijk oplossen door de luchtvochtigheid te verhogen. Een luchtverfrisser of room spray gebruike is al genoeg. Je kan natuurlijk ook met een plantenspuit wat water op je trui spuiten.

Was je trui

Heb je zo'n trui die altijd statisch is? Gooi deze dan in de wasmachine met een scheutje azijn en een bolletje aluminiumfolie. Dit lost het probleem direct op. Laat de trui vervolgens natuurlijk opdrogen en je hebt er geen last meer van.