Feit of fabel: koffie is goed voor je planten

Vrije tijd door Anjali

Koffie maakt de meesten van ons erg blij, omdat we er wakker van worden, de smaak lekker vinden en het je opwarmt op koudere dagen. Maar wist je dat jouw bakkie niet alleen jou goed doet, maar ook je planten? Wanneer dat laatste restje koud geworden is hoef je het niet weg te gooien, maar kun je het als plantenvoeding gebruiken.

Voedingsstoffen

Een kop koffie maakt ons niet alleen goed wakker, maar zit ook vol met voedingsstoffen als magnesium en kalium. Kalium zorgt voor de stevigheid van de plant en helpt bij de vochthuishouding. Wanneer een plant te weinig kalium heeft, worden de bladeren bruin. Ook magnesium is goed voor de plant, omdat het de plant sterker maakt. Magnesium kun je zien als bouwsteen voor de celwanden van de plant. Je herkent een magnesiumgebrek aan geelgekleurde bladeren.

Giet daarom een klein beetje koude koffie bij verkleurende bladeren, maar let erop dat het niet teveel is: geef ze niet elke week een kop koffie, want dan wordt de grond te zuur en overleeft je plant het niet. Geef dus alleen een beetje koffie wanneer je duidelijke signalen opmerkt.

Koffiedik

Heb jij een koffiezetapparaat waar je koffiedik achterblijft in een filter? Ook dit kun je gebruiken. Sterker nog: dit werkt nóg beter dan het restje koude koffie. Koffiedik bevat namelijk wel alle voedingsstoffen, maar is pH-neutraal, waardoor de potgrond niet zuur wordt en je plant niet snel het loodje zal leggen. Ook in de tuin is koffiedik heel handig: het verzorgt de planten niet alleen, maar houdt ook slakken weg.