Scroll verslaafd? Zo veel tijd ‘mag’ je eigenlijk op je telefoon spenderen

Vrije tijd door Chloe

We weten allemaal wel dat het niet goed is om veel op je telefoon te zitten. Vooral voor je ogen is het erg slecht. Maar ja, we scrollen samen behoorlijk wat uren af. Daarom zochten wij uit: hoeveel tijd mag je nou eigenlijk op je telefoon spenderen?

Zo lang 'mag' je op je telefoon

Voor je ogen is het natuurlijk niet best als je de hele dag op een scherm aan het kijken bent. Daarom is er een makkelijke regel om te onthouden. Het Oogfonds raadt de 20-20-2 regel aan. Dat houdt in dat je na 20 minuten op een scherm kijken, 20 seconden pauze houdt en dus niet naar je scherm kijkt. Daarnaast is het goed om minimaal 2 uur per dag naar buiten te gaan voor voldoende afwisseling en stimulering van de ogen. Daarnaast heeft in de buitenlucht zijn natuurlijk nog veel meer gezondheidsvoordelen.

Schermtijd inzien

Gelukkig kan je tegenwoordig heel gemakkelijk zien hoeveel tijd je op je telefoon spendeert. Dit wordt ook wel je schermtijd genoemd en is tegenwoordig op bijna iedere smartphone wel terug te vinden. Je kan zelfs voor bepaalde apps een tijdslimiet instellen. Dit is vooral handig als je eindeloos door Instagram of TikTok kan scrollen en er zo weer een half uur voorbij is gevlogen.

Schermtijd voor kinderen

Omdat de ogen van kinderen nog volop in ontwikkeling zijn, is een 'gezonde' schermtijd voor kinderen veel korter. Zo is het voor kinderen tot 2 jaar zelfs al slecht om meer dan 5 minuten schermtijd te hebben. Daarom hebben we alle leeftijden hieronder even op een rijtje gezet.

  • 0-2 jaar: 5 minuten
  • 2-4 jaar: 30 minuten
  • 4-6 jaar: 4x 15 minuten
  • 6-8 jaar: 2x 30 minuten
  • 8-10 jaar: 1,5 uur
  • 10-12 jaar: 2 uur
  • 12 jaar +: 3 uur