Lifestyle / Vrije tijd
Vrije tijd

Op vakantie? Zo zorg je ervoor dat jouw plantjes het overleven

Als plantlover kun je eigenlijk niet zorgeloos op vakantie, want wie gaat jouw plantjes anders verzorgen en de liefde geven die ze nodig hebben? Een plantenoppas? Dat is inderdaad een mogelijkheid, maar met deze tips kunnen jouw planten het ook wel een weekje overleven zonder oppas. Good luck!

planten overleven tijdens vakantie

Lees ook: Plantkillers opgelet: deze planten krijg zelfs jij niet dood

Knip dode blaadjes af

Wist je dat dode of verkleurde blaadjes de plant extra energie kosten? Je plant probeert deze in leven te houden terwijl er soms echt geen redden meer aan is. Knip ze voordat je weggaat af en je groene baby floreert weer zoals nooit tevoren.

Voldoende water geven en géén extra voeding

De juiste balans vinden is natuurlijk lastig, maar wanneer je een weekje van huis bent, is het belangrijk om je planten voldoende water te geven. Denk erom: niet te veel, want dan verzuip je hem. Daarnaast zou je misschien denken dat extra voeding dé oplossing is om ze langer te laten leven, maar niets is minder waar. Dit zorgt er juist voor dat je groene vriend wil groeien. Dit kost veel energie én water.

Creëer je eigen bewateringssysteem

Ben je langer dan anderhalve week van huis? Dan is een extra watervoorraad geen overbodige luxe, denk bijvoorbeeld aan een eigen bewateringssysteem. De onderstaande video geeft verschillende eenvoudige opties hoe je dit helemaal zelf kunt doen.

Niet verpoten vlak voordat je weggaat

Vlak voordat je vertrekt is het niet verstandig om je plant te voorzien van een nieuw ‘huis’ oftewel een nieuwe pot en aarde. De plant moet namelijk even wennen en de kans krijgen om zich goed te wortelen. Zeker in droge, hete periodes heeft je groene baby jouw liefde en hulp nodig.

Zet planten bij elkaar en niet te veel in de zon

Wanneer je al je groene vriendjes dicht bij elkaar zet op een donkerdere plek dan normaal, wordt de lucht vochtiger. Hierdoor kunnen ze gemakkelijker overleven. Bovendien zorgt de donkerdere plek ervoor dat ze minder water nodig hebben dan normaal.

Lees ook: 6 fouten die jij maakt bij het verzorgen van je planten

Beeld: iStock