Lifestyle / Vrije tijd
Vrije tijd

6 fouten die jij maakt bij het verzorgen van je planten

Hey, jij daar. Ja, jij plantenkiller. Voel je je ook aangesproken? Gaan al jouw groene baby’s die jij plechtig hebt beloofd te verzorgen ook binnen no time dood? Heb je inmiddels meer lege potjes dan levende planten? Dan wordt het tijd om je fouten onder ogen te zien. Wie weet leeft het volgende plantje weer een weekje langer.

fouten verzorgen planten

Lees ook: Plantkillers opgelet: deze planten krijg zelfs jij niet dood

Geen regelmatige check-up

Een plant heeft net als een mens soms een bezoekje nodig aan de dokter, in dit geval ben jij de ‘dokter’. Check je plant op gekke afwijkingen zoals vlekjes. Je plant kan namelijk net als de mens ziek worden en heeft soms wat hulp nodig om er weer bovenop te komen. Beter ben je er op tijd bij.

Te veel of te weinig water

De juiste balans vinden is natuurlijk lastig, dat begrijpen wij ook. Maar dit is wel één van de meest gemaakte fouten. De één verzuipt haar plantjes en de andere doet net alsof iedere plant een cactus is. Zo werkt het helaas niet. Elke plant heeft een andere hoeveelheid nodig. Voel regelmatig met je vinger de aarde waarin de plant staat. Erg droog? Verzuip je plant dan niet, gewoon een normale hoeveelheid and keep your eye on them.

via GIPHY

Te vaak verplaatsen

Ook wij weten hoe leuk het is om je (woon)kamer iedere keer weer opnieuw in te richten, maar jouw planten vinden dit iets minder leuk. Je groene baby wil stabiliteit en vindt het absoluut niet cool om iedere keer te moeten wennen aan zijn of haar nieuwe omgeving.

Je verpot ‘m niet

Iedere plant die je hebt wil jaarlijks verpot worden naar een grotere pot. Zo krijgen de wortels meer ruimte en kunnen ze blijven groeien. Grow baby, grow.

via GIPHY

Geen research

In een impulsief moment ben je ineens eigenaar van een nieuwe plant en eigenlijk is dit heel normaal voor je. Wat je vergeet is even écht research te doen naar de plant. Waar kun je de plant qua luchtvochtigheid en licht het beste neerzetten? En hoeveel water is nou echt nodig? Wil je dit echt goed doen? Schrijf dan in een boekje op waar je groene baby’s behoefte aan hebben en als het nodig is, houd je een (planten)dagboek bij waarin je opschrijft wanneer je ze voor het laatst water hebt gegeven.

Te weinig of te veel licht

Ook hierin is de juiste balans vinden erg lastig, maar het is goed om de omschrijving van de plant te lezen voordat je deze koopt. Bewaar deze omschrijving zodat je altijd op de hoogte bent van de juiste hoeveelheid licht die het soort nodig heeft. Zo kun je elke plant de juiste plek geven in het huis.

And remember: give your green babies some love.

Lees ook: Planten in de badkamer: deze soorten zijn er geschikt voor