Raak je snel afgeleid tijdens de les/college? Zo hou je je hoofd erbij

Werk & studie door Maya Luz

Colleges, wat kunnen ze af en toe saai zijn. Het is niet gek dat je soms moeite hebt met je hoofd erbij houden wanneer je meer dan een uur naar iemand moet luisteren. Toch is je aandacht erbij houden wel erg belangrijk, straks mis je nog belangrijke stof. Dit is hoe je ervoor kunt zorgen dat je je hoofd erbij houdt tijdens lessen of colleges.

Lees ook: Dit is de beste studierichting voor ieder sterrenbeeld

Sluit afleidende programma's af

Maak jij aantekeningen op je laptop? Dan kan dit een enorme afleiding veroorzaken. Je sociale media kun je hierop open hebben staan, of je kan naar webwinkels gaan kijken. Wanneer je op moet letten is dit natuurlijk niet erg behulpzaam. Ons advies is daarom om al je afleidende pagina's af te sluiten. Houd alleen pagina's open die echt noodzakelijk zijn en sluit wanneer dit kan je browser helemaal af. Je kan er zelfs voor kiezen om tijdens het college, je internetverbinding uit te zetten en je je enkel focust op het maken van aantekeningen. Dit is natuurlijk niet altijd mogelijk, maar het kan goed zijn om het zoeken van afleiding moeilijker voor jezelf te maken. Iedere extra stap die je moet ondernemen is extra moeite.

Doe je laptop waar mogelijk helemaal weg

Werken die extra stappen niet? Dan adviseren we je om je laptop helemaal weg te doen. Neem ouderwets papier en een pen mee en ga je aantekeningen opschrijven. Of dit kan hangt natuurlijk volledig van het vak en de docent af. Een docent die razendsnel door zijn slides heen gaat, is natuurlijk niet bij te houden met de hand. Maar wanneer je de mogelijkheid ziet, zien wij geen reden om dit niet uit te proberen.

Schrijf van tevoren op waar je tegenaan loopt

Als je van tevoren de literatuur hebt gelezen, kan het zijn dat je in je college zit en verveeld raakt door de dubbele informatie die je voorgeschoteld krijgt. Toch zijn er altijd wel dingen die je op kunt pikken wanneer een docent de literatuur bespreekt. Maak tijdens het lezen van de literatuur een lijstje met eventuele vragen die je hebt. Hou dit lijstje bij je tijdens het college en houd in de gaten wanneer je vragen aan bod komen. Je hoeft ze niet letterlijk te stellen aangezien de kans aanwezig is dat de docent het al uit zichzelf gaat bespreken. Streep je vragen een voor een af gedurende de les. Hierdoor ben je constant actief aan het luisteren. Blijven er vragen onbeantwoord? Dan kun je ze altijd nog stellen.

Ga eens ergens anders zitten

Soms is het niet je technologie die je afleidt, maar de mensen om je heen. Als dit het geval is, is het goed om eens een ander plekje in het lokaal uit te kiezen. Ga eens naast iemand anders zitten of even helemaal alleen. Leg het aan je studiegenootjes of klasgenootjes uit zodat ze zich niet beledigd voelen en kijk even aan of dit prettiger werkt.

Lees ook: Beginnen aan een nieuwe studie? Zo word jij de ultieme student