Beginnen aan een nieuwe studie? Zo word jij de ultieme student

Werk & studie door Maya Luz

We zijn alweer bijna in oktober beland, dus de scholen zijn al even begonnen. Ben jij in september begonnen met een nieuwe studie, dan ben je hopelijk al een beetje aan het wennen. We weten hoe spannend een nieuwe studie kan zijn. Wij helpen je dan ook graag. Dit is hoe jij de ultieme student wordt.

Lees ook: Dit is de beste studierichting voor ieder sterrenbeeld

Lees de studiehandleidingen

We gaan hier even hetzelfde klinken als je docenten, maar lees alsjeblieft de studiehandleiding! Hierin staat alle informatie over het vak dat je gaat volgen. Hier vind je deadlines, literatuur en het programma voor de colleges. Als je de studiehandleiding even leest voordat je eerste college begint, weet je wat je kunt verwachten en zal je minder overweldigd raken door alle nieuwe informatie. Daarnaast hoef je nu ook niet meer je docent te mailen bij iedere vraag. Een goede student zijn begint bij goed geïnformeerd zijn.

Zorg dat je de weg weet op de campus

Te laat komen is ontzettend vervelend en onhandig. Daarom is het erg verstandig om ervoor te zorgen dat je goed de weg weet op de campus. Ga eens wat eerder naar de campus om een beetje rond te snuffelen. Misschien ontdek je wel nieuwe prettige studieplekken of een leuke nieuwe plek om eten te halen. En het belangrijkste: je voorkomt dat je verdwaald raakt.

Weet waar je lekkere koffie kunt halen

Op een campus zijn er vaak meerdere plekken te vinden waar je koffie kunt halen. Als je studeert weet je hoe belangrijk koffie kan zijn! Ga dus zo snel mogelijk op zoek naar de beste koffie. Vraag eens rond bij andere studenten waar zij hun favoriete latte halen. Bonus tip: koop een herbruikbare koffiebeker. Dan hoef je geen extra geld te betalen voor je beker.

Plan je zelfstudie nuttig in

Naast naar colleges gaan houdt studeren in dat je in je eigen tijd aan zelfstudie doet. In het begin kan het even puzzelen zijn om hier de perfecte momenten voor te vinden. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je naast je studie nog werkt en sport en dus is je tijd schaars. Zorg ervoor dat je genoeg tijd neemt om aan je studie te werken en doe dit op een rustige plek. Ga bijvoorbeeld eens of meerdere keren per week naar de bibliotheek of een studieruimte op de campus. Dit werkt enorm motiverend.

Probeer uitstelgedrag te voorkomen

Uitstelgedrag, velen van ons hebben er last van terwijl anderen lucky zijn en er niet mee te maken krijgen. Ben jij wel een uitsteller? Probeer dit jezelf voor tijdens je studie dan zo veel mogelijk af te leren. Zodra je achter gaat lopen met opdrachten en het lezen van literatuur, ga je na verloop van tijd door de bomen het bos niet meer zien. Het werk stapelt zich op en dan krijg je niks meer gedaan. Probeer jezelf aan een vaste planning te houden zodat je altijd up to date bent. Of tenminste, voor zover dat mogelijk is.

Wees assertief tijdens groepsprojecten

Groepsprojecten zijn soms leuk, maar ze kunnen ook zwaar tegenvallen. Als je je medestudenten nog niet goed kent, is het lastig om fijne werkgroepjes uit te kiezen. Je weet niet welke mensen er oprecht hard werken en welke studenten liever meeliften op anderen. Om zo veel mogelijk uit je groepswerk te halen, is het goed om een assertieve rol aan te nemen in de werkgroep. Verdeel duidelijk de taken en maak afspraken over wanneer bepaalde dingen af moeten zijn. Wees ook niet bang om meelifters op hun gedrag aan te spreken. Je studie is al zwaar genoeg, iemand anders hoeft het niet zwaarder voor je te maken!

Lees ook: Hoe starten we fris na de vakantie?