Dit is waarom schoonmaken als uitstelgedrag eigenlijk geniaal is

Vrije tijd door Maya Luz

Uitstelgedrag, we hebben er allemaal weleens last van. In plaats van doen wat je moet doen, ga je ineens allerlei andere dingen doen. Zo krijg je de neiging om bijvoorbeeld de vaat te doen? Schoonmaken als een vorm van uitstelgedrag is helemaal niet gek, dit is hoe dat zit.

Lees ook: 4 tips om impulsaankopen te voorkomen

Waarom gaan we schoonmaken als uitstelgedrag?

Een van de belangrijkste redenen voor schoonmaken als uitstelgedrag, is dat rommel ons chaotisch maakt. Je kan je niet goed focussen op wat je moet doen, als je werkplek niet netjes is. Daarom ga je toch even dat ene wasje draaien of even je bureau schoonmaken. Je kan je simpelweg niet focussen op de belangrijke dingen als er andere dingen in de weg zitten. Dat is helemaal niet gek eigenlijk. Zodra je werkplek chaosvrij is, is je hoofd ook een stuk rustiger en kan jij beter aan de slag.

Schoonmaken is voor veel mensen ook een manier om van stress af te komen. Schoonmaken is voor veel mensen erg kalmerend. Als je nogal in de stress zit over een deadline of een belangrijke meeting die je moet voorbereiden, is het helemaal niet gek dat je ernaar neigt om opeens te gaan dweilen. Voor veel mensen dient schoonmaken als een soort bewegende meditatie. Daarnaast geef je jezelf even een mentale pauze. Als je veel stress ervaart is het goed om jezelf even te focussen op een taak waar juist geen verwachtingen aan vastzitten of waar vrij weinig van afhangt. Even stofzuigen is natuurlijk veel minder stressvol dan een scriptie schrijven.

Waarom is schoonmaken een goede vorm van uitstelgedrag?

Wanneer je al lang achter je scherm zit, is er even tussenuit glippen om een schoonmaak klusje te doen helemaal niet slecht. Het is goed voor je lichaam omdat je even in beweging komt. Daarnaast is het dus ook goed voor de geest omdat je even een mentale break neemt. Dit is waarom schoonmaken zoveel aantrekkelijker is wanneer je het doet als uitstelgedrag. Wanneer je het doet omdat het moet, heb je er natuurlijk veel minder zin in. Het dient als een soort resetknop.

Verder is tussendoor schoonmaken natuurlijk nooit een slecht idee. Het is een goede manier om je huis schoon te houden. Als je eenmaal begint is het ook zo dat je erin kan blijven hangen. Voordat je het weet blinkt je hele huis. Maar het kan je ook motiveren om productief te blijven en toch die spannende of vervelende taak af te ronden. Je wil nu gewoon dingen van je to do-list afstrepen!

Maar dit betekent niet dat deze vorm van uitstelgedrag altijd goed is. Het is bijvoorbeeld niet goed wanneer je dingen schoon gaat maken die al schoon zijn. Als je voor de vijfde keer je aanrecht gaat afnemen, weet je dat je puur schoonmaakt om jezelf af te leiden. En we moeten onszelf ook niet wijsmaken dat iedere vorm van productiviteit goed is. Zodra we deadlines gaan missen of achter gaan lopen met belangrijke taken, is er toch wel iets mis.

Lees ook: Sta jij in wacht modus? Dit is hoe dat je productiviteit dwarsboomt