Goedkope boodschappen: welke momenten zijn het meest tactisch?

Lifestyle door Anjali

Boodschappen zijn broodnodig, al worden ze steeds duurder. Maar wat nou als we je vertellen dat er bepaalde momenten zijn die veel invloed hebben op de hoeveelheid geld dat je uitgeeft? Wij zetten ze voor je op een rijtje, zodat jij straks meer geld kunt besparen.

Een goede planning

Geld besparen doe je het beste met een goede planning. Maak een boodschappenlijstje voor je naar de winkel gaat en houdt je daar ook echt aan. Dit voorkomt impulsaankopen en zorgt ervoor dat je alleen de spullen aanschaft die je écht nodig hebt. Ook kan het je helpen om te weten welke producten in de aanbieding zijn. Dit kun je doen door de wekelijkse folder even door te bladeren.

Maandag

Als je geld wilt besparen met je boodschappen, is maandag de beste dag. Er zijn verschillende redenen:

 

  1. Het is minder druk in de supermarkt. Je kunt makkelijker door de gangpaden lopen zonder dat je gestoord wordt en hierdoor minder impulsaankopen kunt doen. Ook winkel je rustiger en minder gestresst, waardoor je verstandige keuzes kunt maken.
  2. De wekelijkse kortingen beginnen. Maandag is het moment waarop supermarkten klanten proberen te trekken na het weekend en de dag waarop al het verse voedsel aangevuld wordt. Je kunt op deze dag dus besparen met kortingen, terwijl je wel de meeste verse proucten uit de winkel kun verkrijgen.

Met een volle maag

Een ander goed moment om de boodschappen in huis te halen, is op een volle maag. Ga nóóit de winkel in wanneer je honger hebt. Je geeft namelijk niet alleen meer geld uit aan voedsel als je honger hebt, maar ook aan andere producten. Wanneer je trek hebt ben je sneller geneigd snacks en ongezonde opties te kopen. Waarschijnlijk wordt deze kooplust aangewakkerd door ghreline: dit hormoon heeft invloed op je brein en het beloningscentrum ervan.

De psychologie van winkelen

Supermarkten kunnen ons koopgedrag erg beïnvloeden, zonder dat je het doorhebt. Ze plaatsen producten op een strategische hoogte, gebruiken verlichting en specifieke kleuren om aandacht te trekken en zetten aantrekkelijke borden in het zicht. Ook laten ze de poortjes langzamer opengaan dan je loopt, om je tempo in de winkel te verlagen. Het is belangrijk dat je deze trucjes doorhebt, want alleen zo kom je erachter hoe je impulsieve aankopen tegen kan gaan. Neem ook altijd de tijd etiketten te lezen: de duurdere producten staan op ooghoogte, terwijl de goedkopere producten - die een rij hoger of lager staan - vaak dezelfde ingrediënten hebben, mar dan voor goedkoper.