Een urban jungle met grote kamerplanten is een must voor elk huis!

Wonen door Djamila

Je hebt er vast al over gehoord, de urban jungle. Een urban jungle is heel simpel gezegd een kamer in huis vol groene planten om heerlijk tot rust te komen, te genieten van de vibrante kleuren en om het hele jaar door te genieten van frisse lucht in eigen huis. Maar een jungle, dat betekent niet een geranium op de vensterbank… een echte urban jungle is een statement piece, een oase in huis en voornamelijk ontzettend groen! Dus waar moet je beginnen als je jouw eigen urban jungle wilt creëren?

Er zijn geen regels over hoe jouw perfecte urban jungle er uit moet zien, dit ligt totaal aan jouw eigen wensen en stijl. Laten we beginnen met een leuk stappenplan voor jouw ideale binnen-oerwoud:

Maak een moodboard

Voordat je online allerlei planten links en rechts begint te bestellen, is het slim om een moodboard te maken. Pin je favoriete urban jungles op Pinterest of knip en plak plaatjes van planten, kleuren en bloempotten die bij jouw stijl passen. Denk hierbij ook aan welke ruimte je graag wilt gebruiken, ga je voor een hele muur vol hangplanten, een reeks planten in verschillende plantenpotten of juist voor die geweldige grote kamerplant als statement piece - en past dit in de ruimte waar jij je urban jungle wilt inrichten?

Groen met een boost

Uiteraard staan de planten die je kiest centraal, een oase aan fantastische groene bladeren in alle tinten en formaten. Maar dit betekent niet dat je niet kunt spelen met de kleuren die bij jouw interieurstijl passen. Denk bijvoorbeeld aan grote kamerplanten met mooie paarse of rode tinten in hun bladeren, of ga voor kunstplanten met gekleurde bloemen. Ook kun je jouw favoriete kleuren goed toepassen met plantenpotten die bij jouw stijl passen, zoals rieten manden, industriële betonnen bakken of juist fel gekleurde plantenpotjes.

Voor elke ruimte een passende plant

Groen doet het goed in elke ruimte, een paar frisse planten en kruiden in de keuken, een grote kamerplant in je hal of badkamer, of een hele muur vol hangende planten in je woonkamer. Voordat je de planten aanschaft, let op hoeveel water, zonlicht en onderhoud elke plant nodig heeft. Ook handig om in gedachten te houden, kies voor niet-giftige of kunstplanten als je een kleintje met grijpgrage handjes of een huisdier in huis hebt. Het grote voordeel van grote kunstplanten is dat je ze tegenwoordig bijna niet meer kunt onderscheiden van een echte plant, ze zijn hypoallergeen en hebben bijna geen onderhoud nodig.

De voordelen van groen in huis

Groen in huis staat niet alleen ontzettend mooi, maar kan ook een positief effect hebben op de leefkwaliteit in jouw huis. Het is namelijk bewezen dat groene planten een rustgevend effect kunnen hebben, en niet alleen dat, planten verhogen ook je concentratie en productiviteit - de ideale balans voor in huis.

Ook staan kamerplanten bekend om hun luchtzuiverende eigenschappen, ze breken schadelijke stofdeeltjes in de lucht af en zetten dit om in zuurstof. Daarnaast verbeteren kamerplanten ook de luchtvochtigheid binnenshuis waardoor jouw woonruimtes een boost aan je gezondheid of in ieder geval de luchtkwaliteit kunnen geven.

Begin vandaag nog met jouw droom urban jungle

De voordelen van een urban jungle zijn eindeloos, maar ben je nog niet helemaal zeker welke stijl het beste bij jouw past? Wij hebben een aantal leuke ideeën:

De eye-catcher

Ga voor een grote kamerplant of grote kunst kamerplant (minder onderhoud!) op een centrale plek in huis of om die lege, kale hoek op te vullen. Een echte eye catcher zoals de Monstera plant of een moderne grote cactus steelt de show in elke ruimte. Als je een erg druk leven hebt (wie niet…) of niet de meest groene vingers, dan raden wij aan om te beginnen met levensechte grote kunstplanten voor jarenlang plezier.

De moswand

Niet veel natuurlijk licht in huis? Dan is een moswand ideaal voor jou! Een muur vol verschillende mossoorten, met als grote voordelen dat mossen geen licht en bijna geen water nodig hebben.

Hangplanten

Niet genoeg ruimte in huis, ga dan voor hangplanten! Hangplanten zorgen voor ruimtelijkheid en daarnaast is het niet onbelangrijk dat je met hangende planten je kindjes en huisdieren (en planten) veilig houdt.

Het maakt niet uit welke planten je kiest, en in welke kamer je ze neerzet, met een eigen urban jungle creëer je niet alleen een instant mood booster in huis maar verbeter je ook de luchtkwaliteit, je stressniveau en concentratie. Een win-win situatie dus!