Zo maak jij je huis lenteproof!

Wonen door Marleen_S
Er leek geen einde te komen aan die barre winterkou. Reden genoeg om een extra feestje te vieren bij het zien van de eerste zonnestralen. En met deze tips tover jij je knusse kasteeltje om in een vrolijk zomers paradijs!

 
Doei winter, tot nooit meer ziens! Nou ja, voorlopig dan. Nog nooit smeekten we zo hard om de lente. Onze gebeden zijn ein-de-lijk verhoord en met die warme(re) temperaturen in het vooruitzicht, is het hoog tijd om de bezem erdoorheen te halen. Da-haag wintergarderobe. See you later warme dekentjes op bank. Say hello to my little friend: de stofzuiger!

 
Schoonmaken 2.0
Ergens hoor je een vaag stemmetje in je achterhoofd ?grote voorjaarsschoonmaak? roepen als je het lentezonnetje op je gezicht voelt branden. Typisch iets voor kneuterige huisvrouwen? Echt niet! Schoonmaken is echt niet zo erg met deze tips!

  • Stofzuigen kan iedereen en de ramen lappen is in een middagje ook zo gebeurd. Schoonmaken wordt pas echt een piece of cake met de juiste producten. Vooral van die alles-in-1-sprays waar je het hele huis mee kunt poetsen - ook al zegt het etiket van niet - kan prima. Als je ook schone doekjes en nieuwe sponsjes klaarlegt, maak je een lekkere start. Een goed begin is het halve werk!
  • Helemaal klaar voor de strijd? Werk kamer voor kamer af. Begin bijvoorbeeld in de slaapkamer. Matrassen omdraaien, spiksplinternieuwe lakens op bed en alles even afstoffen. Vergeet ook je kledingkast niet! Gooi alles op bed - een héérlijk gevoel - en sop de planken af. Leg al je wollen truien in een grote doos voor op zolder en maak plaats voor je (nieuwe) lente- en zomerkleren!
  • Uitgekeken op je zomergarderobe, maar geen geld voor iets nieuws? Houd een kledingruil met je vriendinnen! Verzamel alles wat je een jaar niet gedragen hebt en het feest kan beginnen.
  • Je hoeft niet te investeren in zo'n dure Swiffer om je huis stofvrij te houden. Een oude panty en een ouderwetse bezem will do the magic tric! Ook erg handig voor op dagen dat je geen zin hebt om te stofzuigen. 
  • Opruimen betekent ook ruimte maken in je hoofd. Het werkt daarom vaak lekker ontspannend. Neem dan ook alle tijd om die uitpuilende kasten te ordenen. Beplak bananendozen van de supermarkt met een leuk printje, doe er een sticker op met wat er in zit en gooi weg wat je kunt missen. Opgeruimd staat netjes én leuk!
  • Take a break! Schoonmaken wordt, net als shoppen, behoorlijk onderschat. Het is een echte work out. Daarom is het ook niet heel gek dat je er zo moe van wordt. Beloon jezelf met een pauze zo nu en dan. En plan niet alles op één middag maar trek er een weekend voor uit.
  • Om je huis een oppepper te geven heb je ineens alle redenen om IKEA een bezoekje te brengen. En wie wordt daar nou niet blij van? Het hoeft allemaal niet eens zo duur te zijn. Zelfs bij de discountwinkels en de kringloop kom je de leukste dingen tegen, zoals nieuwe vaasjes en een lekkere chillstoel voor een prikkie. Houd alles wel in een bepaald thema. Romantiek, sprankelend wit of een bloemenzee: het is jouw feestje. Maar don?t overdo it. Zeker voor je arme lover, maar ook voor jezelf. Houd het subtiel.
  • Je vergeet dat je aan het schoonmaken bent als er een lekker muziekje door de speakers knalt. Vraag bijvoorbeeld ook aan je vriendin of ze je gezellig helpt! Samen soppen is veel leuker en je kunt gelijk ook lekker bijkletsen. En aan het eind van de schoonmaakdag met kun je samen met bubbels proosten op een fantastisch resultaat.
  • Vul de fruitschaal aan met zomers fruit zoals mango?s, perziken en druiven. Zoek op internet naar lekkere nieuwe recepten en maak je eigen lentekookboek. Voorlopig geen boerenkool met worst meer!

Ja ja, alles is afgesopt. Ook de nieuwe kussens liggen op de bank. En dan? Haal tot slot de natuur in huis en zet verse tulpen in een vaas op tafel. Ook erg lekker: geurkaarsjes in de geuren vanille of lindebloesem. Dat geeft je woonkamer pas echt een lenteboost!

Hoe zorg jij dat jouw huis helemaal klaar is voor de lente?