Dit is hoe influencers geld verdienen door te livestreamen op Tiktok

Media door Maya Luz

Als je door je Voor Jou-pagina op TikTok scrolt, kom je ook om de zoveel tijd een livestream tegen. Influencers doen dit vrij regelmatig, vaak om meer persoonlijk contact te hebben met hun volgers. Maar ze kunnen er ook geld mee verdienen. Hoe werkt dat precies? Wij zoeken het uit.

Lees ook: Tiktok is dol op ‘cozy cardio’, dit moet je erover weten

Gifts

Als je een livestream bekijkt op TikTok, zie je om de zoveel tijd een soort filter verschijnen in beeld. Dit kan bijvoorbeeld een cowboy hoed zijn die de influencer opkrijgt, een grappig snorretje of een bril. Dit zijn geen filters die de influencer zelf aanbrengt. Dit zijn gifts die kijkers kunnen geven aan de creator die aan het livestreamen is. Deze gifts kunnen de creators achteraf natuurlijk niet daadwerkelijk gebruiken. Wel hebben alles gifts een waarde, het kost ook geld om een gift te schenken tijdens een livestream. Aan het einde van de livestream ontvangt de streamer het bedrag dat ze hebben verzameld aan gifts tijdens de livestream.

Gifts hebben allemaal een eigen waarde. Zo kunnen creators aan het einde van een stream niet meer hebben verdiend dan een enkele eurocent, of weglopen met een paar honderd euro. Maar niet al het geld dat tijdens een stream wordt gespendeerd belandt in de zakken van de creator. Het platform verdient er ook een hoop aan. Het geld dat de creator verdient wordt omgezet in digitale diamantjes, deze kun je dan weer laten uitbetalen door TikTok. De diamantjes worden uitgedeeld op basis van populariteit.

Zo steun jij jouw favoriete creators

Wil jij graag een bijdrage leveren aan jouw favoriete creators? Dan kun je dit gemakkelijk via een livestream doen. Het voordeel hiervan is dat er veel verschillende gifts zijn met verschillende prijzen. Je kan dus een gift kiezen dat aansluit op jouw budget. Om een gift te geven moet je muntjes op je TikTok account hebben. Dit kun je doen door naar je instellingen te gaan en vervolgens op de optie 'saldo' te klikken. Hier kun je er vervolgens voor kiezen om je muntensaldo op te laden. Je kunt kiezen uit een aantal verschillende bedragen om te spenderen. Je kan klein beginnen met een bedrag van 39 cent. Hiermee kun je 22 munten kopen. Wil je er meer aan besteden? Dan is de duurste optie een bedrag van €299,99. Hiermee schaf je 16500 munten aan.

Als je eenmaal in een livestream zit kun je op het cadeau icoontje klikken dat rechtsonder in beeld staat. Hierdoor verschijnt er een keuzemenu met allerlei verschillende gifts om te sturen. Nu hoef je alleen nog maar een gift te selecteren dat je wil geven en je bent klaar! Je kan dit zo vaak doen als je saldo toelaat! Hiermee kan jij jouw favoriete creators steunen. Lukt het jou financieel niet om gifts te geven? Geen paniek, je kan je favoriete influencers ook steunen door hun content te liken en te delen.

Lees ook: Tiktok vormt een veilige plek voor vrouwen die geen kinderen willen: dit moet je erover weten