3x tips om makkelijker ‘nee’ te kunnen zeggen

Lifestyle door Anjali

Je had een heerlijk avondje met jezelf beloofd, totdat iemand je vraagt iets voor hem/haar te doen. In je hoofd speelt het ene excuus na het andere, maar voor je het weet hoor je een 'ja!' uit je mond komen. Als dit scenario je bekend klinkt, kun je onze tips wel eens gebruiken.

Waarom 'nee' zeggen zo moeilijk is, komt voort uit de nood om de ander te pleasen. Dit heet dan ook people pleasing. We willen de ander helpen, en niet teleurstellen of boos maken, waardoor we snel geneigd zijn toe te stemmen. Hoewel wel wel 'nee' kunnen zeggen, doen we het niet heel snel, ook als we iets écht niet willen. Hier hebben we een aantal tips voor:

1. Toon begrip

Je hoeft natuurlijk niet altijd 'nee' te zeggen wanneer men iets van je vraagt. Het belangrijkste is dat - als je op het punt staat iets te weigeren - je luistert naar wat die persoon te zeggen heeft. Misschien help je diegene al met een beetje advies, wat vaak al voldoene is om de andere persoon te laten beseffen dat ze het ook wel alleen kunnen oplossen.

2. Zeg 'nee' zonder te veel details te geven

Leg jezelf niet te veel uit. Als je op een verzoek 'nee' zegt, kun je de beslissing natuurlijk rechtvaardigen door te zeggen dat je er geen tijd voor hebt. Het is namelijk altijd belangrijk dat je je niet verplicht voelt om veel details te geven. Hoe meer je jezelf blootgeeft, des te sneller zal de andere persoon op je in proberen te praten. Ze kunnen hierbij ook uitvoeren wat we in punt 1 als tip geven: jij komt met een gedetailleerd excuus, en zij zorgen voor een oplossing zodat jij hen alsnog kunt helpen.

3. Stel een alternatief voor

Leg uit dat je beslissing te maken heeft met een specifiek verzoek en dat je niet alles zult weigeren. Twijfel dan ook niet om alternatieven voor te stellen. Deze week heb je bijvoorbeeld geen tijd om iets te doen, maar volgende week wel.