Zó neem je een compliment beter aan

Liefde door Anjali

Negeren, ontkennen, rood worden of er direct eentje teruggooien: allemaal manieren waarop mensen reageren wanneer ze een complimentje krijgen. We hoeven je waarschijnlijk niet te vertellen dat dit niet de beste manieren zijn. Complimenten accepteren vergt oefening, maar hoe doe je dat precies?

Geef jezelf een compliment

Jezelf op je gemak voelen wanneer anderen je complimenteren begint met jezelf op je gemak voelen wanneer je jezelf kunt complimenteren. "Love yourself first" is hierbij erg belangrijk. Zoek naar dingen die je leuk vind aan jezelf en dingen waar je trots op bent bij jezelf. Het is belangrijk om onze eigen overwinningen te vieren en je gevoel van eigenwaarde omhoog te kunnen krikken.

Bescheidenheid wordt overschat

Wanneer je weet wat je waard bent, is het makkelijker om een compliment aan te nemen. Onze cultuur leert ons dat jonge vrouwen bescheiden en ingetogen moeten zijn, en dat het slecht is om 'vol van jezelf' te zijn. Wanneer iemand dan een compliment geeft kan het soms voelen alsof je 'fout' reageert, terwijl je je beter kunt afvragen waarom je géén compliment zou kunnen ontvangen.

Zeg 'dankjewel'

Dat gezegd te hebben, is het belangrijk om wel altijd respectvol te blijven. Soms ben je veel te druk met het wegwuiven van een compliment, terwijl een simpele 'dank je' ook meer dan genoeg is. Dit toont dat je het compliment waardeert en hierbij maak je het niet extra ongemakkelijk. Ook is het belangrijk dat je - wanneer je een ongemakkelijke reactie geeft of het compliment negeert - bedankt zegt om de innerlijke negatieve gedachten die je hebt te negeren.