Hoe maak je herbruikbare rietjes goed schoon?

Lifestyle door Anjali

Herbruikbare rietjes zijn helemaal in, maar ze moeten natuurlijk wel goed schoongemaakt worden. Zeker aangezien er snel allerlei bacteriën kunnen ophopen aan de binnenkant. Maar hoe maak je ze goed schoon?

Wij helpen je hierbij.

Duurzame rietjes

Vroeger gebruikten we massaal plastic rietjes, maar sinds we hebben geleerd dat ze slecht zijn voor het milieu hebben we ze (bijna) compleet verbannen. Restaurants en supermarkten gebruiken en verkopen ze niet meer, omdat ze sinds 2021 verboden zijn. Nu zijn er varianten van onder andere bamboe, silicium of metaal te vinden. Ook handig voor wanneer je een milkshake bij je favoriete fastfood-restaurant besteld: die papieren rietjes verleppen veel te snel, dus is het handig om je eigen herbruikbare rietje in de auto te houden, als je ze schoon houdt tenminste.

Het goed schoonhouden van je herbruikbare rietjes in van groot belang, omdat bacteriën zich snel ophopen in de binnenkant. Dit kan al snel voor ongezonde situaties zorgen, omdat overgebleven resten en druppels van drankjes gemakkelijk blijven hangen. Ook zijn rietjes een ideale voedingsbodem voor ziektekiemen, omdat ze binnenkant bijna altijd blootgesteld wordt aan vocht.

Reinigen

Wanneer je siliconen rietjes gebruikt, kun je ze het gemakkelijkst schoonmaken. Het enige wat je heoft te doen is het in warm zeepsop laten weken, en vervolgens de zijkanten van het rietjes samen te knijpen. Zo kan elke kant tegen de andere gewreven worden om zichzelf te reinigen. Hierna laat je schoonwater erdoorheen lopen tot de resten en de zeep verdwenen zijn.

Bij rietjes van staal en bamboe is het lastig ze te buigen en samen te knijpen. Deze kun je wél zonder zorgen in de vaatwasser doen. Leg ze gewoon in het bestekrekje, zodat ze niet omvallen. Doe dit na elk gebruik van het rietje, zodat je zeker weet dat bacteriën ver uit de buurt blijven.

Bij veel herbruikbare rietjes wordt een ragertje meegeleverd, wat handig is voor on-the-go gebruik. Hiermee kun je gemakkelijk je rietjes reinigen, maar vergeet niet dat ook het ragertje goed schoongemaakt moet worden!