Hou je niet van alleen zijn? Zo leer je genieten van solitude

Vrije tijd door Maya Luz

Alleen zijn vinden veel mensen niet bepaald leuk. Gezellig afspreken met vrienden is veel leuker toch? Alleen zijn is af en toe juist heel erg goed voor je. Hierdoor kan je even goed je hoofd leegmaken en je sociale batterij opladen. Hou jij niet van alleen zijn? Zo leer je genieten van solitude.

Lees ook: De meest populaire wandelroutes in Nederland

Bouw een relatie op met jezelf

Alleen zijn biedt jou de mogelijkheid om een betere relatie met jezelf op te bouwen. Alleen zijn is voor veel mensen oncomfortabel en vervelend. Leer dit oncomfortabele gevoel in jouw voordeel te gebruiken. Je kunt jezelf hierdoor beter leren kennen. Sta bijvoorbeeld stil bij waarom je je oncomfortabel voelt in je eentje, waar komt dat gevoel vandaan. Reflecteer op je gevoelens die je ervaart als je alleen bent en gebruik dit om jezelf beter te leren kennen.

Zoek naar activiteiten die je leuk vindt om alleen te doen

Alleen zijn hoeft niet te betekenen dat je thuis zit en voor je uitstaart of maar eindeloos naar Netflix of Tiktok gaat kijken. Gebruik je alleen-tijd voor leuke activiteiten waar jij veel voldoening uithaalt. Ga bij jezelf na welke activiteiten je leuk vindt om alleen te doen. Denk aan sporten, lezen of een leuke creatieve activiteit. Leer jezelf dat je niet altijd gezelschap hoeft te hebben om het naar je zin te hebben. Jij zelf bent genoeg gezelschap!

Plan momentjes in waarin je alleen bent

Als je alleen zijn niet leuk vindt, doe je er vaak alles aan om het te voorkomen. Maar als je alleen zijn wil leren waarderen, moet je er toch mee geconfronteerd worden. De beste manier om dit te doen, is door in te plannen wanneer je even een momentje voor jezelf wil. Begin klein, door bijvoorbeeld een uurtje of twee in te plannen. Maak je alone time dan wat langer naarmate je comfortabeler wordt met je solitude. Plan niet alleen je alone time in, maar zorg er ook voor dat je weet wat je ermee gaat doen. Plan een leuke activiteit in of maak er een productief moment van. Zo leer je gaandeweg je de momentjes die je alleen doorbrengt, echt te waarderen.

Sluit jezelf om de zoveel tijd even af van de buitenwereld

Alleen zijn betekent ook echt alleen zijn. Sluit jezelf dan ook even helemaal af. Laat huisgenoten, je partner of familie weten dat je even met rust gelaten wil worden en zet je telefoon op niet storen. Hierdoor moet je daadwerkelijk de tijd alleen doorbrengen. Als je alleen zijn niet leuk vindt, ga je namelijk toch vaak nog zoeken naar contact, wat juist niet de bedoeling is. Leg je telefoon dus even weg en focus je op hoe het is om echt even helemaal alleen te zijn.

Ga naar buiten

Tijd met jezelf doorbrengen hoeft niet per se binnen te gebeuren. Je kan namelijk ook genieten van je alone time in het park, of in een café. Omringd zijn door andere mensen kan je het gevoel geven dat je minder alleen bent, dus dit is ook fijn voor wanneer je nog moet wennen aan alleen zijn. Maar geniet vooral even van de wereld om je heen. Maak mooie wandelingen, haal een iced latte en kijk naar de mooie dingen die onze wereld te bieden heeft. Hierdoor kom je ook even goed tot rust.

Lees ook: Dit is waarom jij een vriendschap budget zou moeten hebben