Werken citronellakaarsen wel écht tegen muggen?

Sport & gezondheid door Anjali

Zodra de temperaturen omhoog gaan en de eerste muggen worden gespot, vliegen de citronellakaarsen de winkels uit. Citronella staat erom bekend muggen en andere ongewenste vliegers op afstand te houden. Maar, werken ze wel écht?

Wij zochten het voor je uit.

Muggen en citronella 

Citronella bllijkt allesbehalve effectief te zijn tegen muggen. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de Journal of Insect Science die 11 soorten insectenwerende middelen testte op één bepaalde soort mug: de Aedes aegypti-mug. Deze mug is verspreider van Zika, gele koorts, knokkelkoorts en andere ziekten. Om erachter te komen welk middel het beste werkte, ontwikkelden de wetenschappers een laboratoriumtest die de gemiddelde achtertuin nabootste. Zo zat er iemand in de ruimte als 'aas', terwijl wetenschappers bijhielden hoeveel muggen zich een weg naar het doelwit baanden. Ze gebruikten verschillende middelen: vijf verschillende sprays, vijf draagbare apparaten, en één citronellakaars.

Dit werkt wél

De meeste 'afwerende middelen' kwamen de beloften op hun etiketten niet na. Maar wat werkt dan wel? DEET en olie van citroen-eucalyptus spray. Op een afstand van 1 meter verminderen deze middelen de aantrekkingskracht van muggen met 60%. De rest van de producten had een zwakke afstotende werking of was niet veel beter dan zelfs helemaal geen bescherming. Wil je weinig tot geen muggenbulten deze zomer? Sla dan snel DEET of citroen-eucalyptus spray in!