5x tips om duurzamer te reizen

Reizen door Anjali

Duurzaamheid en reizen staan vaak haaks op elkaar. Het is bijna onmogelijk om geen voetafdruk achter te laten wanneer je op reis bent. Je kunt deze ecologische voetafdruk wél kleiner maken door meer duurzame keuzes te maken op reis. Wij bedachten een aantal tips die iedereen makkelijk toe kan passen tijdens het reizen.

1. Steun de lokale bevolking

Je steunt de lokale bevolking enorm wanneer je ervoor kiest in kleinschalige hotels of andere plekken te verblijven. Ook wanneer je bij lokale restaurants, supermarkten, winkeltjes of kraampjes iets koopt, help je de bevolking rechtstreeks aan het verdienen van geld. Daarnaast komt er ook minder CO2 bij kijken dan wanneer je een product uit een winkelketen koopt. Vaak zijn de spullen ook veel unieker en goedkoper, en weet je dat je hierbij écht mensen steunt.

2. Koop niets van kinderen

In veel ontwikkelingslanden worden kinderen ingezet om op straat spullen te verkopen of om te bedelen. Dit gebeurt vaak omdat reizigers kinderen sneller zielig vinden en moeilijker 'nee' kunnen zeggen. Kinderen horen natuurlijk niet ingezet te worden voor deze praktijken, en de enige manier om dit tegen te gaan is door nooit iets te kopen of te schenken aan een kind. Als iedereen dit zou doen, zouden deze kinderen weer normaal kunnen spelen en naar school kunnen gaan. Wees wel altijd aardig als je iets afwijst, ze staan er meestal niet uit eigen wil.

3. Reis zoveel mogelijk met de trein

Dit geldt niet voor alle reizen die jezult maken, maar wanneer je bijvoorbeeld binnen Europa blijft is dit prima te doen. Een vliegreis belast het milieu maar liefst 7 tot 11 keer zoveel als dezelfde reis per trein. Het kost misschien iets meer tijd, maar het helpt enorm om je ecologische voetafdruk kleiner te maken.

4. Vermijd attracties met dieren

Je hebt het vast wel eens voorbij zien komen, maar attracties of tours met dieren zijn vaak ontzettend slecht. Veel dieren worden mishandeld, gedrogeerd of uitgehongerd om ze te laten gehoorzamen. Daarnaast zitten ze het grootste deel van de dag vast aan een ketting, in een kooi of in een klein bad. Doe daarom niet aan dit soort activiteiten mee, en steun het financieel niet.

5. Ruim afval op

Ga je een dagje naar het strand, of maak je een hike door de natuur? Neem dan een extra tas mee en ruim het zwerfafval op dat je onderweg tegenkomt. Zo maken we de wereld een stukje schoner, en geef je het goede voorbeeld aan de lokale bevolking en andere omstanders.