Bijzondere mijlpaal: Barbie-film brengt als eerste film met vrouwelijke regisseur meer dan 1 miljard dollar op

Media door Jennifer

De nieuwe film over onze favoriete (stereotype) Barbie is binnen no time zeer populair geworden. Zo gingen de bioscoopkaartjes in het eerste weekend massaal over de toonbank, maar ook in de drie weken na de release werden ze veelvuldig verkocht. Inmiddels gaat de live-action Barbie-film wereldwijd qua opbrengst dan ook door de grens heen van 1 miljard dollar (ruim 908 miljoen euro). Een bijzondere mijlpaal, want het is daarmee ook de eerste film met een vrouwelijke regisseur die zo'n opbrengst bereikt.

Barbie-film door grens van 1 miljard dollar opbrengst

Al voor de release van de live-action Barbie-film op 21 juli werd de film al enorm opgehypet. Het is natuurlijk voor een hoop vrouwen iets nostalgisch. Wie heeft vroeger niet met barbies gespeeld? Vervolgens zagen we op diverse promotiebeelden en in de trailer, hoeveel actrice Margot Robbie op onze Barbie van vroeger leek. Dat maakte het allemaal alleen maar leuker. Hierdoor werd de hype steeds groter, maar ook zeker dankzij de goede, rozekleurige marketingpromotie. Het is dan ook eigenlijk niet verrassend, dat Barbie wereldwijd qua opbrengst de grens heeft bereikt van 1 miljard dollar (omgerekend ruim 908 miljoen euro). Door deze gigantische opbrengst staan de makers van de Barbie-film nu in hetzelfde rijtje als blockbuckers The Lord of the Rings: The Return of the King (uit 2003, ruim 1,1 miljard dollar), Harry Potter and the Deathly Hallows: Part II (uit 2011, ruim 1,3 miljard dollar) en Black Panther (uit 2018, bijna 1,4 miljard dollard). Wauw!

Record voor vrouwelijke regisseur

Naast dat de live-actionfilm over Barbie wereldwijd ruim 1 miljard dollar heeft opgebracht, hebben ze daarmee ook een record verbroken. Zo is de Barbie-film de eerste film met een vrouwelijke regisseur, die deze status heeft bereikt. Eerder had je wel de film Captain Marvel (uit 2019), die ook 1 miljard dollar opbracht. Alleen werd deze film geregisseerd door een vrouwelijke én mannelijke regisseur. De film Barbie werd puur en alleen geregisseerd door Greta Gerwig, die daarnaast ook grotendeels het verhaal van de film heeft bedacht.

In de film Barbie zie je hoe de stereotype Barbie, gespeeld door Margot Robbie, in de echte wereld terechtkomt, wat enorm verschilt met de Barbie-wereld. In de Barbie-wereld hebben namelijk de vrouwen het voor het zeggen, maar in de echte wereld heerst de zogenoemde patriarchale cultuur. Dit betekent dat mannen de machtsposities hebben, iets wat in onze huidige samenleving ook nog vaak voorkomt. De film kreeg zowel positieve als ook een aantal negatieve recensies, vooral uit de conservatieve hoek. Zo vinden mensen de Barbie-film "woke" en zou het "zijn hoofdpubliek van gezinnen en kleine meisjes in de steek laat om zich in plaats daarvan te richten op LGBTQ+-verhalen".

De Warner Bros. filmstudio is in ieder geval sprakeloos over de opbrengst van Barbie. Het presteert volgens hen namelijk beter dan de meest positieve voorspellingen. Aangezien de film pas drie weken in de bioscopen draait, zou het goed kunnen dat de film misschien nog wel de grens van twee miljard dollar opbrengst bereikt.

Lees ook: OMG! Deze AirBnB in Malibu lijkt sprekend op het Barbie-huis uit je kindertijd (en je kan het boeken)