Maak jij je toetsenbord weleens schoon? Dit is wat er gebeurt als je dit niet doet

Werk & studie door Maya Luz

Als het op onze computers aankomt, weten we dat we eens in de zoveel tijd even het scherm schoon moeten maken. Dit valt vooral lekker op als er zonlicht op schijnt. Maar hoe vaak maak jij eigenlijk je toetsenbord schoon? Dit is wat er gebeurt als je je toetsenbord niet schoonmaakt.

Lees ook: Dankzij deze lifehack kun je buiten werken in de zon zónder dat je laptop oververhit raakt

Bacteriegroei

Op onze toetsenborden, zijn er verschillende bacteriën terug te vinden. Dit is natuurlijk niet gek, aangezien we er met onze handen aanzitten. De bacteriën die je tegenkomt op toetsenborden, zijn dezelfde bacteriën die vaak terug te vinden zijn in onze neus, mond en huid. Deze komen op het toetsenbord terecht door onze handen. Als je een computer of laptop deelt met andere mensen, kom je in aanraking met hun bacteriën, en zij met die van jou.

Het aanraken van bacteriën is niet per se gevaarlijk, behalve als het slechte bacteriën zijn. Maar bacteriën kunnen wel slecht zijn voor je huid als je ermee in aanraking komt. Vieze elektronische apparaten zijn vaak de boosdoener wanneer we last krijgen van puistjes. De bacteriën die zich verzamelen op je telefoon en op je toetsenbord, kunnen je huid flink irriteren. Dit kan resulteren in acne, rosacea en andere vormen van huidirritatie. Daarnaast zal het je waarschijnlijk ook niet verrassen dat je ziektes kunt verspreiden door het vieze toetsenbord te gebruiken. Iemand die een besmettelijke ziekte of huidaandoening heeft, kan het op deze manier makkelijk aan jou doorgeven.

Je toetsenbord schoonmaken

De bacteriën die op je toetsenbord zitten, zijn gelukkig alles behalve levensbedreigend. Maar het kan zeker geen kwaad om af en toe je toetsenbord schoon te maken. Hiermee kun je toch nog die vervelende puistjes voorkomen. We raden ten eerste aan om eerst je handen te wassen voordat je je toetsenbord gebruikt. Hiermee voorkom je dat de bacteriën überhaupt op het toetsenbord terecht komen. En ook dat er onnodig vuil in je toetsenbord terecht komt. Denk bijvoorbeeld aan kruimels die je nog aan je handen had van je lunch. Dat soort kleine dingetjes kunnen op gaan bouwen in je toetsenbord en er uiteindelijk voor zorgen dat deze minder goed werkt.

Wil jij je toetsenbord een goede diepe reiniging geven? Begin dan door je computer helemaal uit te zetten. Pak je toetsenbord of laptop en houd deze ondersteboven boven de prullenbak. Tik zachtjes op de onderkant van je toetsenbord om eventueel vuil eruit te krijgen. Maak vervolgens de toetsen en de ruimte tussen de toetsen schoon met een wattenstaafje met een klein beetje gedenatureerde alcohol. Dit verwijdert vuil en doodt de bacteriën. Zorg ervoor dat je toetsenbord niet nat wordt. Je kan wel een doekje gebruiken om de overige ruimte op je toetsenbord schoon te maken. En voilà, je hebt weer een schoon toetsenbord.

Lees ook: 5x tips om je werk niet uit te stellen