Feit of fabel: Het weer heeft invloed op je welzijn

Sport & gezondheid door Anjali

Na de warme dagen van afgelopen weken, hangt het onweer letterlijk in de lucht. En die onrust kan je voelen. Wij leggen uit hoe het weer invloed kan hebben op je welzijn.

Na het warme weer van de afgelopen periode voelen de meesten zich een beetje benauwd. Hoe heerlijk is het dan om even een regenbui mee te maken? Na zo'n bui voel je je meteen weer fit. Als het gaat stormen, rennen de kinderen en huisdieren juist druk en opgewonden rond. Vroeger wist iedereen dat het weer iets met je deed: als het ging vriezen, voelde je dat aan je 'eksteroog', oftewel je likdoorn. We weten nu dat dit niet zomaar praatjes zijn. Zo voelen we ons bijvoorbeeld beter als de zon schijnt omdat de zon zorgt voor de productie van het gelukshormoon serotonine. Waarom zijn we dan altijd zo moe als het warm is?

Hooikoorts 

Ten eerste slapen we door de hitte minder goed en liggen we te draaien en te woelen als het warm is. En wat ook niet helpt, is dat we minder goed kunnen zweten als de luchtvochtigheid hoog is. Zweten is de manier waarop ons lichaam ons afkoelt. Daarnaast weten mensen met hooikoorts heel goed hoe het zit: bij zonnig en winderig weer zijn er meer pollen in de lucht en krijgen zij last van hun luchtwegen en ogen. Als het regent slaan de pollen neer en hebben zij veel minder last. Er is zelfs een speciaal hooikoortsweerbericht bij weeronline.nl.

Migraine en storm

Een plotselinge weersverandering kan zorgen voor een migraine-aanval. Migraine is een hersenaandoening met aanvallen van hevige hoofdpijn, het zien van vlekken en soms misselijkheid. Waarschijnlijk gebeurt dit omdat de luchtdruk ineens verandert, zoals bij een storm. Japanse onderzoekers testten dit fenomeen op 34 migrainepatiënten, waarbij driekwart van de testers een migraine-aanval kreeg bij luchtdrukverlagingen vlak voor een stropische storm. Deskundigen weten nog niet precies hoe het in z'n werk gaat, maar waarschijnlijk kunnen zenuwcellen reageren op weersveranderingen.

Gewrichtsklachten

Ook hebben mensen meer klast van gewirchtsaandoeningen zoals reumatisch artritis en artrose als het buiten nat en koud is, terwijl de klachten vaak minder worden in een warme en droge periode. Een studie onder 2700 mensen met gewrichtsklachten liet zien dat ze twintig procent meer kans hebben op zwelling, pijn en stijfheid op vochtige dagen met veel wind en lage luchtdruk dan op andere dagen.