Oh no: dit wil je weten voordat je botox overweegt

Gezicht door Lien

Heb je er ooit wel eens over nagedacht om botox te gebruiken? Neem dan het volgende mee in je overweging: volgens nieuw onderzoek tast het je hersencapaciteit aan. Dat klinkt natuurlijk niet als iets wat je wilt! Hoe het precies zit leggen we hieronder voor je uit.

Botox en hersencapaciteit

Volgens onderzoek aan de Universiteit van Californië, in samenwerking met Mitchell Brin, blijkt dat botox dus invloed heeft op je hersencapaciteit. Tijdens het onderzoek werden de hersenen van vrouwen tussen de 33 en 40 jaar gescant. Dit werd twee keer gedaan: eenmaal voor het laten zetten van botox en een aantal weken na de injecties. Tijdens de tweede hersenscan hadden de vrouwen botox in hun voorhoofd laten zetten. Wat blijkt: dit beïnvloedde de resultaten bij de tweede scan.

Het zit zo: tijdens de hersenscan keken de vrouwen naar mensen met verschillende gezichtsuitdrukkingen, van boos tot blij en van verdrietig tot verbaasd. Na de injecties was er een verstoorde activiteit in de amygdala te zien. Dit is het hersengebied dat binnenkomende zintuiglijke informatie verwerkt. Het koppelt gezichtsuitdrukkingen aan emoties. Doordat botox de spieren verlamt, bootsten de vrouwen de gezichtsuitdrukkingen die zij zagen minder tot niet na. En dat nabootsen speelt een grote rol in het opvangen en begrijpen van emoties. Dat betekent dat je de gevoelens van anderen minder correct interpreteert of minder levendig ervaart.

Ook interessant: waarom parfumvrije producten beter zijn

Toch fijn om te weten voordat je botox overweegt.