Hoe verlies je de warmte uit huis?

Vrije tijd door Juliët

Dacht je dat het buiten warm was, komt de hitte aan alle kanten in je huis vrij. De warmte blijft maar hangen en je krijgt het maar niet je huis uit. Wat nu? Gelukkig hebben wij wat tips voor je, waardoor jij volledig de hitte uit je huis kunt verdrijven. Lees gauw verder!

Warmte verliezen uit huis
 

1. Temperatuurverschil

Wil jij het liefst de warmte zo snel mogelijk uit je huis krijgen? Zet dan vooral je ramen open. Doen dit het liefst 's nachts, want dan is de lucht vaak een stuk afgekoeld. Zodra het buiten warmer is dan binnen, heeft het geen zin om je raam open te zetten. Mocht het overdag nou niet zo warm nog zijn, dan kun je prima de ramen even open laten. Zet ook vooral de deuren open, want dan kan de frisse lucht door het hele huis verspreiden.

 

2. Rolluiken omhoog

Heb jij een rolluik? Dan is het verstandig om deze omhoog te doen. Veel mensen denken dat je de rolluiken juist ervoor moet laten, maar dit is eigenlijk een fabeltje. De hitte gaat namelijk juist achter de rolluiken zitten. Je huis wordt er dan niet frisser op, maar eerder klam. Dus rolluikjes omhoog!

 

3. Ventilator

Als je een ventilator in huis hebt, maak er dan vooral gebruik van. De ventilator geeft misschien zelf geen koude lucht af, maar hij zorgt er wel voor dat lucht verdeeld wordt over de kamer. Je gaat merken dat het een stuk minder benauwd wordt. Wil je toch koele lucht krijgen? Zorg dan dat je een fles water aan de ventilator vastmaakt. Je kan er ook voor kiezen om een bak met ijsklontjes voor de ventilator neer te zetten.

 

4. Sprayen met water

De lucht in de woning kan nog wel eens aardig droog aanvoelen. Als je deze wat natter maakt, dan ga je merken dat het een stuk frisser wordt in huis. Dit kun je doen met bijvoorbeeld en luchtbevochtiger, of je kiest ervoor om de natte was op te hangen in de kamer.

 

5. Wacht met stofzuigen

Misschien zie je overal al stof liggen in huis en zou je het liefst de stofzuiger willen pakken. Doe dit toch maar niet. Zodra jij de stofzuiger aanzet, zal er veel warmte vrijkomen in huis. Daar wordt je huis natuurlijk niet een stuk koeler van. De temperatuur kan zelfs gaan stijgen. Dan gaan we toch met de hand even het stof afnemen? Wacht hier ook maar even mee, want door al dat poetsen ga je het alleen maar warmer krijgen. De lichaamswarmte trekt in het huis. Klinkt misschien gek, maar toch is het zo. Dat is nou juist net niet wat we willen.