8x de etiquetteregels op een bruiloft

Vrije tijd door Lien

Wist jij dat er officieel gezien op een bruiloft etiquetteregels gelden? Eigenlijk heel logisch, want zo’n huwelijksfeest is zowel plechtig als feestelijk. We vertellen je hoe deze eruit zien op een man/vrouw bruiloft, maar ze kunnen net zo goed op een gay wedding worden ingezet. En: die etiquetteregels zijn natuurlijk niet verplicht! Ze vormen op sommige bruiloften een soort 'extra'tje' om het geheel wat plechtiger te maken.

Opstelling

Volgens de etiquette zitten de dames links en de heren rechts. De familie en vrienden van de bruidegom nemen plaats aan de rechterkant en die van de bruid aan de linkerkant.

Bruidstaart

De etiquetteregels vertellen ons dat er bij het eten van de bruidstaart champagne wordt geschonken. Een andere officiële regel: de bruidstaart wordt betaald door de ouders van de bruid. Zij snijdt dan ook de bruid aan. De bruidegom legt dan zijn hand om de hare om haar te ondersteunen bij het aansnijden van de bruidstaart.

Toast

Wordt er een toast uitgebracht? Dan moet dit volgens de officiële etiquette voor het aansnijden van de taart plaatsvinden. En om het nog een tikje ouderwetser te maken, zeggen deze regels dat de vader van de bruid als eerste een toast uitbrengt. Daarna doet de vader van de bruidegom dit en vervolgens kunnen andere gasten een toast uitbrengen.

Sieraden

Volgens de etiquette is ringen dragen not done, deze kunnen de verlovingsring en trouwring overschaduwen. Verder is het gebruikelijk om subtiele sieraden te dragen.

Geen horloge

Ook horloges kun je beter niet dragen. Dit omdat de bruiloft een feestelijke aangelegenheid is en het onbeleefd zou zijn om daarbij op de tijd te letten. Mogen gasten dan wel horloges dragen? Het kan, maar volgens de etiquette is het eigenlijk niet netjes om dat te doen.

Tafelschikking

Het bruidspaar zou in het midden horen te zitten. De bruidegom zit dan aan de rechterzijde en de bruid links, net zoals bij de opstelling tijdens de ceremonie.

Kleding

Volgens de officiële regels behoren de gasten zich aan de kleding van de bruid aan te passen, die vaak een lange, witte jurk draagt. Het is dus niet gewenst om als gast ook een witte jurk te dragen. In de praktijk gebeurt dit zelden, dus deze etiquetteregel wordt nog vaak opgevolgd. Best netjes om te doen, want zo kan de bruid optimaal stralen en in het middelpunt staan.

Ook interessant: De populairste trouwdatums van 2023

Dresscode

Dit zijn de officiële dresscodes waar je uit zou kunnen kiezen:

Black Tie: de heren dragen een smoking en de dames een cocktailjurkje.

White Tie: de heren dragen een formeel, vijfdelig kostuum en de dames een chique avondjurk.

Tenue de Ville: de heren dragen een driedelig pak en de dames een chique avondjurk.

Wil je je niet aan de etiquetteregels houden? Dan ga je voor de Pink Tie. Daarbij kiezen de gasten zelf wat ze dragen. Je zou bijvoorbeeld wel een voorkeur op de uitnodigingen kunnen plaatsen, zoals bijvoorbeeld stijlvolle, zomerse kleding in pasteltinten.