Het effect van kleur op je stemming

Vrije tijd door Laura_S
Word jij opeens heel verliefd als jouw vriend die rode trui aan heeft? Of word jij altijd erg down als je thuiskomt? Misschien heb je je muur wel gewoon in de verkeerde kleur geverfd! Want welke kleur trekt welke emotie aan?

Rood
Rood roept sterkte emoties op zoals boosheid en passie. Rood verhoogt je bloeddruk en hartslag. Ze zeggen weleens dat je rood moet dragen om de aandacht van mannen op je te vestigen. Geen wonder dus dat je met die rode lippenstift op altijd alle mannen achter je aan hebt! Ook de kleur rood in je huiskamer zorgt voor een hoger energielevel. Vooral in de slaapkamer handig als jullie seksleven een oppepper nodig heeft...
 
Blauw
Wil je ontspannen na een drukke dag? Zorg dan dat je iets blauws aantrekt. Blauw is het tegenovergestelde van rood en verlaagt juist je bloeddruk. De kleur blauw heeft van nature een ontspannende werking, denk maar eens aan een blauwe oceaan. Ook straalt blauw betrouwbaarheid en kracht uit. Goede kleur dus voor een sollicitatiegesprek. 
 
Groen
De kleur groen is relaxed en verfrissend. De kleur staat dicht bij de natuur: denk maar aan gras, bladeren en bossen. De kleur staat bijna iedereen. Groen kun je ook gebruiken voor alle kamers in het huis; de kleur is heel rustgevend en vermindert stress. 
 
Geel
Geel zorgt voor een open en frisse uitstraling. De kleur van de zon zorgt voor een gelukkige mood. Draag geel als je op wilt vallen, maar overdrijf niet want je wilt er niet uitzien als een wandelende banaan... Ook in je huis is geel een kleur die je oppept. 
 
Paars
Paars - vooral een donkere variant - staat voor rijkdom, luxe en dramatiek. Als je je zelfverzekerd wilt voelen, draag dan paars. Donkerpaars in je huis heeft hetzelfde effect. Lichte paarstinten zoals lila of lavendel hebben in huis hetzelfde effect als blauw, maar zijn minder koel. 
 
Oranje
Oranje roept vooral het gevoel van Koninginnedag en het Nederlands elftal op, maar oranje staat voor veel meer. Oranje is een kleur van actie en ondernemen, dus erg goed om te dragen in bijvoorbeeld de sportschool. Als je in huis een muur oranje verft roept het enthousiasme en opwinding op.

Roze
De ultieme meisjeskleur roze staat natuurlijk voor liefde, schoonheid en romantiek. Het effect dat de kleur roze op onze mood heeft is dan ook vooral positief. We worden energiek, onze bloeddruk gaat omlaag en we worden er zelfverzekerd van. Let wel op met deze kleur bij een sollicitatiegesprek voor een serieuze baan, want je kunt nogal naïef overkomen.
 
Zwart
Zwart is eigenlijk geen kleur, het betekent juist dat er geen kleur aanwezig is. Zwart neemt al het licht weg en roept daarom vaak het gevoel van verborgenheid, angst en slechte ervaringen op. Draag zwart als je onopvallend of juist mysterieus wilt overkomen. In je huis brengt de kleur zwart kracht en diepte.
 
Wit
Wit is het tegenovergestelde van zwart. Het is net als zwart geen kleur, maar alle kleuren zijn wel aanwezig. Daarom staat het voor compleetheid. In veel culturen staat wit voor openheid en waarheid. Draag wit om je hoofd leeg te maken en voor een frisse start. Omdat wit alle kleuren bevat, kunnen we erg tevreden zijn met alleen de kleur wit in huis.

Welke kleur draag jij het meest?