Feit of fabel: je ventilator moet eigenlijk de andere kant op waaien

Vrije tijd door Anjali

Tijdens een hittegolf is de ventilator je beste vriend. De enige manier waardoor jij in deze bloedhitte koel blijft is door met je neus tegen het apparaat te zitten. Volgens sommige mensen op sociale media moet je je ventilator alleen niet naar jezelf laten waaien, maar juist van je af.

Wat mensen zeggen is dat je 'm eigenlijk uit het raam moet blazen. Nee, niet met het idee dat het de buitenlucht zal afkoelen, maar zodat je huis daardoor sneller zal afkoelen. Klinkt best handig, maar klopt dit wel?

Doorwaaien

Het korte antwoord is: ja. Maar voor de uitleg is een langer antwoord nodig. Het is namelijk zo dat deze lifehack alleen werkt als het buiten kouder is dan binnen. Pas deze tip dus alleen toe als het bijvoorbeeld 's avonds koeler is, of als de hittegolf is afgenomen en je huis de hitte maar niet kwijt kan. Je plaatst de ventilator dan voor het raam, zodat íe naar buiten blaast. Zorg ervoor dat je een raam aan de andere kant van de ruimte openzet zonder ventilator ervoor, want zo kan de lucht zich verplaatsen en waait de ruimte door.

Warmte

Als het buiten nog intens warm is moet je deze lifehack juist niet toepassen. Het heeft dan namelijk geen zin om warme lucht naar buiten te plaatsen, omdat het zich dan alleen vervangt met nog meer warme lucht. Om je huis in de hitte zo koel mogelijk te houden, adviseren wij je om alle deuren en ramen gesloten te houden, met de gordijnen dicht. Probeer zoveel mogelijk zonlicht te blokkeren binnenshuis.

Werkt dit allemaal niet en blijft het nóg te warm? Dan is het beste idee om superveel ijsjes te eten, een zwembad op te zetten in je woonkamer of misschien wel met een speciaal koelkussen te slapen. Neem deze warmte in ieder geval nooit voor lief, want als het over een paar maanden weer kouder wordt mis je deze momenten.