Wat is beter voor je planten: regen- of kraanwater?

Vrije tijd door Chloe

De afgelopen weken was er veel droogte in het land en dus was het wel even lekker dat er een paar buien naar beneden kwamen. Vooral voor onze plantjes is dit erg fijn. Nou zijn vooral kamerplanten het gewend om kraanwater te krijgen, maar wat is nou eigenlijk beter? Wij zochten uit of je je planten beter kraanwater of toch regenwater kan geven.

Kraanwater vs. regenwater

Je zou misschien denken dat aangezien je planten niet anders gewend zijn, regenwater veel beter voor ze is. Toch is dit niet helemaal waar. Hoewel planten het prima doen met kraanwater, is regenwater toch echt wel veel beter voor ze. Dit komt omdat regenwater veel minder mineralen bevat dan kraanwater. Denk bijvoorbeeld aan kalk en magnesium.

Regenwater is dus beter

We hoeven hier niet lang over door te gaan, want het is wel duidelijk dat regenwater toch echt beter is voor je planten. Maar ja, hoe doe je dat dan? Gelukkig hebben we over het algemeen genoeg regenachtige dagen in Nederland. Dit water kan je bijvoorbeeld opvangen met een regenton in je tuin. Niet alleen goed voor je planten, maar ook voor het mileu aangezien je minder kraanwater gebruikt. Zorg er wel voor dat het regenwater op kamertemperatuur is. Planten houden er niet van om ineens een ijskoude douche te krijgen.

Planten sproeien

Zoals we al zeiden bevat kraanwater vaak kalk. Dit heeft te maken met hoe hard het water is. Als er veel mineralen in zitten en je gaat je planten er mee besproeien zal je dat al snel zien aan het blad. Er ontstaan dan namelijk allemaal witte vlekjes op de bladeren. Ook sproeien kan je daarom beter met regenwater doen.