Dit is waarom je een vliegtuigstoel aan het raam wilt boeken

Reizen door Anjali

Alles is gereed voor je vakantie en je bent klaar om te gaan. Of toch niet? Want als je de verkeerde stoel hebt geboekt, loop je het risico om al snotterend en kuchend te landen op de plaats van bestemming. Je wilt natuurlijk niet dat je vakantie vanaf de reis heen verpest wordt.

De belangrijkste plek in het vliegtuig is naast het raam. En dat heeft een aantal redenen.

Stoelendans

Als je aan het raam zit tijdens je vlucht heb je namelijk de minste kans om onderweg een verkoudheid op te pikken. Door deze strategisch gekozen plek kom je het minst in aanraking met anderen, en dus ook alle bacteriën die zij meedragen. In de middelste stoel kun je zowel links als rechts aangestoken worden, en in de stoel naast het gangpad heb je het al helemaal niet getroffen. Daar krijg je namelijk te maken met voorbijgangers die met hun vieze handen even de hoofdsteun of armleuning vastpakken.

Personeel

Naast alle medereizigers kom je ook in aanraking met de stewards en stewardessen. Ook zij zijn een wandelende bron van besmetting, omdat zij in contact komen met alles en iedereen binnen het vliegtuig. Ook hier is de stoel bij het raam het beste om dit contact zoveel mogelijk te mijden.

Niet alleen positief

Om al deze voordelen van een plekje met fantastisch uitzicht te ervaren, zul je wel de hele vlucht op je plek moeten blijven zitten. Sla het kopje koffie of het glaasje wijn maar over, want naar het toilet gaan wordt erg lastig als je over twee (onbekende) mensen heen moet klimmen. Ook kun je sneller trombose krijgen bij vluchten van langer dan vier uur door minder beweging. Dat wordt misschien toch een verkoudheid incasseren.