Essentiële ingrediënten voor je skincare routine

Gezicht door Lien

We zijn gek op het dagelijkse skincare momentje. Aan het einde van de dag je huid reinigen en moisturizen is haast te vergelijken met een mini-meditatie. Daarna voel je je helemaal zen en je huid is net zo happy als jijzelf. Die huid wordt nog blijer van producten met de juiste ingrediënten erin. Lees hieronder welke er onmisbaar zijn in jouw huidverzorgingsroutine.

Onmisbare skincare ingrediënten

Bij het uitzoeken van huidverzorgingsproducten is het van belang dat je erop let of ze bij jouw huidtype passen. Zo weet je zeker dat ze de juiste ingrediënten bevatten. De een is gebaat bij salicylzuur terwijl de ander misschien het best niacinamide aan haar routine toevoegt – of beide. Zo bestaan er allerlei ingredients die bij jouw unieke huid kunnen passen. De skincare routine van je beste vriendin hoeft dan ook helemaal niet hetzelfde te zijn als die van jou, want misschien hebben jullie wel een totaal verschillende huid. Kortom, ieder huidtype heeft z’n eigen behoeften wat betreft ingrediënten.

Een stralende huid

Heb jij een doffe huid? Voeg dan vitamine C toe aan je routine. Het laat de huid stralen en biedt een krachtige bescherming tegen vervuiling en UV-straling. Een fijne bijkomstigheid: het optimaliseert het natuurlijke genezingsproces, waardoor eventuele oneffenheden als sneeuw voor de zon verdwijnen. Verder is het een handig ingrediënt om in de zomer te gebruiken, het verhoogt namelijk de werkzaamheid van SPF. Zo ben je extra beschermt tegen de zon.

Een egale huid

Als je last hebt van grove poriën, dan is niacinamide je new best friend. Het vermindert de zichtbaarheid ervan en egaliseert je teint. Ook opgehoopt talg verdwijnt. Een andere tip: bakuchiol, een plantaardige stof verkregen uit de bladeren van de psoralea corylifoliaplant. Deze stof laat je skin er gladder uitzien en bevat allerlei kalmerende eigenschappen. Dat maakt ‘m bij uitstek geschikt voor een acne-gevoelige huid.

Ook interessant: skincare ingrediënt retinol: zo breng je het aan

Een jonge huid

Huidveroudering ga je tegen met retinol, ook wel vitamine A genoemd. Het stimuleert de collageenproductie en bestrijdt op die manier rimpels. Er wordt gezegd dat iedereen baat heeft bij het gebruik van retinol, dus je zou ‘m altijd aan je routine kunnen toevoegen. Verder kun je rimpels verminderen met peptiden. Dit zijn korte ketens van aminozuren die de bouwstenen van proteïnen vormen. Ze verstevigen de huid en verminderen zo de zichtbaarheid van fijne lijntjes. Het resultaat: een sterke huidbarrière en gehydrateerde look.

Welk ingrediënt ga jij aan je skincare-collectie toevoegen?