Alles wat je moet weten voor je gaat samenwonen met je partner

Relaties door Anjali

Nadat je een tijdje samen bent met je partner, is samenwonen een heel leuke en logische stap. Jullie spenderen praktisch al jullie tijd samen en krijgen nog steeds geen genoeg van elkaar. Tijd om serieus na te denken over een plekje samen! Maar niet zonder eerst de volgende overwegingen te maken.

Wat zijn de belangrijkste dingen die je moet weten voor je gaat samenwonen?

Hoe goed kennen jullie elkaar?

Ook al ben je een hele tijd samen, denk na over hoe goed je diegene nu eigenlijk kent. Ook aan de minder leuke eigenschappen valt niet meer te ontkomen als je samenwoont. Je zal moeten dealen met alle karaktertrekjes, ook de minder leuke. Realiseer je dat je daar misschien nog weinig van hebt gezien als jullie nog niet samenwonen.

Hoe gaan jullie om met geld?

Op de dag van salaris gelijk alles erdoorheen jassen om jouw kledingkast aan te vullen zit er niet echt meer in als jullie gaan samenwonen. Een wie gaat jullie pizza- of sushi-avondjes op de bank betalen? Je zult veel moeten overleggen. Over alles, maar vooral over geld. Over geld wordt veel ruzie gemaakt, dus zorg dat je partner en jij dit op orde hebben.

Hoe lossen jullie ruzies op?

Het kan heel goed zijn dat jullie (bijna) nooit ruzie hebben. Wel zullen we je helaas uit de droom moeten helpen: zodra jullie gaan samenwonen, gebeurt dit waarschijnlijk wel. Daar is niks mis mee: de sterkste koppels maken ook wel eens ruzie. Het belangrijkste is dat je blijft communiceren en rekening houdt met niet alleen je eigen wensen en behoeftes, maar ook die van je partner.

Hoe goed matchen jullie schema's?

Als jij elke dag om 9 uur op de werk met verschijnen en je partner elke nacht om 3 uur thuiskomt, kan dat voor problemen zorgen. Jij wordt 's nachts wakker van jouw partner, hij/zij/die 's ochtends van jou en daar worden jullie beide niet vrolijker van. Overleg hoe jullie schema's eruit zien en kijk of jullie hier samen uit kunnen komen.