Wat moet je doen om aan je conditie te werken?

Sport & gezondheid door Juliët

Je bent lekker aan het hardlopen, maar je bent nog maar net onderweg of je begint bij iets inspanning al helemaal buitenadem te raken. What's going on? We hebben het over onze conditie natuurlijk. Helaas valt die soms iets meer tegen, dan dat we van onzelf hadden verwacht. Maar gelukkig kunnen we hier wat mee doen. Met de volgende tips kun jij namelijk je conditie opbouwen en verbeteren.

Werken aan je conditie
 

1. Loop niet te hard van stapel

Loop vooral niet te hard van stapel, maar pak het rustig op. Zorg ervoor dat je niet gelijk te hoge verwachtingen hebt, want dit kan enorm tegenwerken in de toekomst. Bouw het rustig op en je gaat dan vanzelf merken dat je het langer volhoudt en je meer gemotiveerd voelt. Wist je dat een gewoonte pas in je systeem zit na ongeveer 2 maanden?

 

2. Zorg voor regelmaat

Zorg bij het trainen ervoor dat je vaste dagen uitkiest per week om te trainen. Je gaat dan merken dat het makkelijker is om hier een vaste gewoonte van te maken. Je krijgt er meer regelmaat in en je bouwt je conditie steeds meer op. Het scheelt ook weer dat je niet elke dag hoeft te beslissen of je wilt gaan sporten of niet. Vaak kies je er dan voor om het sporten uit te stellen tot het einde van de week, want dan hoef je vervolgens niet meer te sporten omdat je andere dingen op de planning hebt staan. Oeps!

 

3. Pas je voedingsgewoonten aan

Hoe weet je eigenlijk hoe fit je bent? De staat van je conditie geeft aan hoe fit je bent. Het belangrijkste is om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen. Sporten is belangrijk, maar een gezond eetpatroon net zo. Je eetpatroon moet eigenlijk je basis vormen. Zodra jij je een stukje fitter wilt gaan voelen, kun je het beste bij je voeding beginnen. Sporten wordt gelijk een stuk leuker als je merkt dat je de juiste voeding binnen hebt gekregen.

 

4. Neem genoeg rust tussendoor

De kans dat je sporten niet bepaald leuk vindt, kan best groot zijn. Je hebt niet voor niks al een lange tijd stil gezeten. Zodra jij aan je conditie wilt gaan werken, moet je in de week een aantal keer gaan trainen. Dit zorgt voor het beste resultaat. Stel je hebt de dinsdag-en woensdagavond niks te doen. Zorg er dan voor dat je deze twee dagen lekker gaat sporten. Zo hou jij regelmaat in je dagen en je loopt niet te hard van stapel. Het enige minpuntje is dat je je lichaam wel moeilijk maakt door twee dagen achter elkaar te sporten. Misschien is het dan toch verstandiger om je trainingen over de week te verspreiden. Zo heb je wat herstel tijd tussen je trainingen zitten en kun je er vol voor gaan.

 

5. Doe aan interval trainingen

Last but not least. Uit onderzoek is gebleken dat het doen aan interval trainingen net zo effectief of misschien nog wel effectiever is als duurtraining. Tijdens interval trainingen wissel je korte en krachtige momenten af met korte momenten van ontspanning. De training heeft de volgende voordelen:

  • Het zorgt voor meer spieropbouw.
  • Het zorgt voor meer vetverlies.
  • Het neemt minder tijd in beslag.