Waarom zijn eiwitten zo belangrijk voor sporters?

Sport & gezondheid door Juliët

Wil jij nou fanatiek gaan sporten en heb je geen idee wat je moet eten? Eiwitten en nog meer eiwitten! Ons lichaam heeft ze nou eenmaal nodig. Of je nu wilt afvallen of spiermassa wilt opbouwen. Tegenwoordig kun je allerlei shakes of repen krijgen om op deze manier eiwitten binnen te krijgen. Maar waarom doen we dit nou precies? Wij gaan het je vertellen!

Eiwitten voor sporters

Ons lichaam gebruikt eiwitten als bouwstof. Onze lichaamscellen en spiercellen bestaan uit eiwitten en deze zijn nodig om voortuderend nieuwe cellen te maken en oude cellen te vernieuwen. Bij fysieke inspanning als krachttraining of fitness belast je de spieren. Er komen minuscule beschadigingen (scheurtjes) in de spiervezels. Om dit te herstellen heeft je lichaam aminozuren nodig en deze zitten weer in eiwitten. Eigenlijk dragen eiwitten dus bij aan het vergroten van onze spiermassa en spierkracht. Het heeft vooral te maken met het herstellen en opbouwen van ons spierweefsel.

Maar hoe zit het dan als je niet sport? Als je niet sport dan heb je minder eiwitten. Je hebt dan ongeveer 1 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht nodig. Als je aan krachttraining doet dan heb je al 1,8 tot 2,4 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht nodig. Deze zijn echt nodig voor het herstel van je spieren.

 

Eten voor en na het sporten

Eten voor het sporten is erg belangrijk, maar ook eten na het sporten. Voor het sporten geeft eten je energie en na het sporten is eten belangrijk voor het spierherstel. Tijdens het sporten komen er kleine scheurtjes in je spieren. Dit klinkt erger dan het is, want door deze spiertjes te herstellen groeien juist je spieren. Hier is goede voeding voor nodig. Eiwitten stimuleren de spieropbouw. Daarnaast is gezond eten ook belangrijk om je energielevel na het sporten weer op niveau te krijgen. Tijdens het sporten heb je namelijk veel energie verbrand. Het is vooral belangrijk om eiwitten en koolhydraten binnen te krijgen voor de spierontwikkeling.

Voor het trainen kun je het beste een kleine maaltijd, snack, shake of reep eten. Zo krijg je in ieder geval genoeg energie binnen om een intensieve training te kunnen doen. Te zwaar eten kun je last van krijgen en dat willen we natuurlijk niet. Voeding waar veel eiwitten in zitten zijn onder andere:

  • Vlees: kip of biefstuk
  • Vis: tonijn, zalm of haring
  • Eieren
  • Ongezoute noten
  • Zuivelproducten: kwark, yoghurt of kaas
  • Peulvruchten: bonen, kikkererwten of linzen
  • Proteïne shake of reep