Rode wijnvlek verwijderen uit je kleding? Zó doe je dat

Vrije tijd door Maya Luz

Een goed glas rode wijn is nooit verkeerd! Behalve als het in je kleren terecht komt. Dat is zonde. Maar wacht, gooi je kleren niet weg! Je kunt de vlek er namelijk nog uithalen. Dit is hoe je rode wijnvlekken uit je kleding verwijdert.

Lees ook: Meer wijnkennis opdoen? Zo word jij een ware wijnexpert

Afwasmiddel en waterstofperoxide 

Mix even veel afwasmiddel en waterstofperoxide door elkaar. Giet dit mengsel over de wijnvlek en laat dit intrekken. Als het goed is zie je de vlek bijna onmiddellijk vervagen. Nadat je het mengsel de tijd hebt gegeven om in te trekken, kun je het kledingstuk wassen zoals je dit normaal gesproken ook zou doen. Deze methode werkt het beste bij witte kleding of lichte kleuren. Waterstofperoxide heeft namelijk nog weleens de neiging om een blekend effect te hebben.

Bleekmiddel

Bleekmiddel is jouw reddende engel voor als je rode wijn op je witte jurk hebt gemorst. Laat je witte kledingstuk tien minuten in bleek weken en was het kledingstuk vervolgens op een hoge temperatuur. Hierdoor zal de vlek verdwijnen. We raden deze methode alleen aan voor witte kleding. Bij gekleurde kleding kan dit de kleur laten vervagen. Dus ook als je jurk gedeeltelijk wit is, raden we deze methode af.

Witte azijn en wasmiddel

Heb jij nog witte azijn in je keukenkastje staan? Dan is dit het moment om het erbij te pakken. Bedek de vlek met je azijn. Dit neutraliseert de rode en paarse pigmenten in de vlek. Breng direct nadat je de azijn hebt aangebracht, wasmiddel aan en wrijf dit over de vlek. Was vervolgens je kledingstuk op een hogere temperatuur dan normaal. Hierdoor zal de vlek moeten verdwijnen.

Baking soda en water

Baking soda is een perfect product om wijnvlekken mee op te lossen. Maak een mengsel van water en baking soda zodat het een soort pasta wordt. Je hebt hiervoor maar een klein beetje water nodig, je wil niet dat je mengsel gaat druipen. Dep eerst je wijnvlek droog en breng hierna je baking soda pasta aan op de vlek. Geef de pasta de tijd om volledig op te drogen. Zodra het zover is kun je het kledingstuk wassen in heet water. Deze methode werkt ook goed voor vloerkleden. Gebruik de stofzuiger om je baking soda mengsel van je kleed af te zuigen en je vlek zal volledig verdwenen zijn!

Lees ook: Lifehack: zo wordt een keiharde avocado binnen 10 minuten eetbaar