Hoe sluit je nieuwe vriendschappen?

Lifestyle door Anjali

Als kind en later als student was het oor veel mensen makkelijker nieuwe vriendschappen te sluiten. Hoe ouder je echt wordt, hoe minder mensen je ontmoet. Een wanneer je wél mensen ontmoet, zijn ze vaak al druk genoeg met hun eigen leven om elkaar vaker te zien.

Jonge leeftijd

Waar sommige mensen hun vrienden al vanaf de basisschool kennen, maken anderen hun vrienden voor het leven pas tijdens hun studententijd. Dat is niet gek, want volgens onderzoek blijkt dat mensen hun beste vriend pas op 21-jarige leeftijd ontmoeten. Het is de leeftijd waarop velen hun eerste gebroken hart ervaarden, waarop een nieuwe studie is begonnen en waarop nieuwe normen en waarden gevromd worden. Vooral deze normen en waarden dragen bij een het maken van vrienden, maar door een grote sociale kring, teamsporten en uitgaansgelegenheden dragen ook bij aan het sluiten van nieuwe vriendschappen.

De 3:6-regel

Vanaf je 21e levensjaar zou het elk jaar moeilijker zijn om nieuwe mensen te leren kennen en er een vriendschappelijke band mee op te bouwen. Heb je wel een sterke behoefte naar een sterke vriendschapsband? Dan is de 3:6-regel een goede optie volgens psychologen. Wie een paar keer per maand of zelfs maanden een kopje koffie drinkt samen, steekt er volgens deze psychologen weinig moete in een goede band te sluiten. de 3:6-regel houdt in dat jullie in een tijdsbestek van 6 weken elkaar minstens 3 keer op een waardevolle manier spreken of zien. Twee van die interacties moeten in het echt plaatsvinden, de andere kan bijvoorbeeld een telefoongesprek zijn. Deze drie keer zouden volgens psychologen en opstapje zijn om elkaar een vierde, vijfde of zelfs zesde keer te kunnen zien. Probeer ook zo vaak mogelijk nieuwe dingen met elkaar te doen, zo leer je elkaar het beste kennen en kom je erachter hoe jullie vriendschap in elkaar zit.