DIY: zelf parfum maken

Beauty door Anjali

Een geur vertelt een verhaal, brengt een diepverborgen herinnering naar boven of roept een sterke emotie op. Je kunt een luchtje in de winkel kopen, maar je kunt ook zelf gemakkelijk een uniek parfum maken van essentiële oliën.

De essentie: hoe maak ik een parfum?

Een parfum bestaat uit top-, hart- en basisnoten. Als je zelf een parfum van essentiële oliën maakt, begin je met de basisnoten, vervolgens voeg je daar hartnoten aan toe en sluit je af met de topnoten. Het onderscheid tussen de noten wordt bepaald door de snelheid waarmee de geur vervliegt.

Topnoten zijn de geuren die je als eerste ruikt. Dit zijn vaak frisse en lichte geuren die al binnen een halfuur vervliegen om ruimte te maken voor de hartnoten. Voorbeelden van topnoten zijn basilicum, citrusvruchten, lavendel en munt.

Hartnoten geven karakter aan een parfum en kun je urenlang ruiken. Ook zijn de hartnoten vaak bloemgeuren als geranium, jasmijn en rzoen, maar zijn andere voorbeelden van hartnoten jeneverbes, rozemarijn en zwarte peper.

Basisnoten zijn de verbinders: zij brengen alle ingrediënten samen en vervliegen het langzaamst: soms kan de geur wel dagenlang blijven zitten. Voorbeelden van basisnoten zijn cederhout, gember, patchouli en sandelhout.

Wanneer je de verschillende noten met elkaar mengt, voeg je als laatste alcohol toe als conserveringsmiddel zodat je parfum langer houdbaar is. meng alle bestanddelen goed door elkaar en laat het mengsel even rusten om de geuren goed in zich op te nemen. Bewaar het zelfgemaakte parfum in een donkergekleurd glazen (roller)flesje of potje en bewaar het op een donkere plaats. Op deze manier houd je het licht buiten en blijft de geur langer goed. 

Tip: experimenteer een beetje en geef een aantal flesjes cadeau!