Handig! Op deze tijdstippen doe je je was het zuinigst

Wonen door Anne-Fleur

Waar de een ontzettend kan genieten van de was doen, stelt de ander het liever (als het kon) wekenlang uit. Kortom: de een vindt de was doen leuk, de ander niet. Maar waar we het in ieder geval wel over eens kunnen worden, is dat we de was het liefst zo goedkoop mogelijk doen. In terms of energiekosten en waterkosten is dat niet altijd makkelijk, maar wat blijkt? Er zijn tijdstippen waarop je de was op de meest zuinige manier doet. 

Geld besparen tijdens het wassen

Hoe jij zuinig je was doet heeft alles te maken met het soort tarief dat je hebt op je stroom- of energiecontract - een enkeltarief of een dubbeltarief. Gebruik jij overdag veel stroom, dan is een enkeltarief het voordeligst. Heb jij meer stroomverbruik in het weekend of 's nachts, dan is een dubbeltarief een betere keuze voor jou. Stroom is 's nachts namelijk veel goedkoper. 

Enkeltarief of dubbeltarief? 

Als jij een enkeltarief hebt, maakt het qua prijs niet zoveel uit wanneer je wast, aangezien de prijzen dan 24 uur per dag hetzelfde blijven en dus niet schommelen. Wanneer je een dubbeltarief hebt, is het dus verstandiger om 's avonds na elf uur of in het weekend wasjes te draaien. Handy! 

Wat als ik zonnepanelen heb?

Nou, dit zal je misschien wel logisch in de oren klinken, maar heb jij zonnepanelen, dan is het beter om overdag te wassen. De stroomproductie is dan het grootst, waardoor je geen energie van de leverancier hoeft te gebruiken. Eigenlijk geldt dit niet alleen voor de wasmachine, maar ook voor andere grote apparaten. Wat dacht je van een vaatwasser bijvoorbeeld? Dat wordt met de hand afwassen na het avondeten...

Lees ook: Op vakantie zonder vliegtuig? Zo ga je goedkoop en duurzaam op reis