De gezelligheid van Kerst

Wonen door Olfien
Kerst staat bekend als de gezelligste periode van het jaar. Laatst vroeg ik mijzelf af: waar zit die gezelligheid nou eigenlijk in? Natuurlijk draait Kerst voornamelijk om de welbekende kerstgedachte en het samenzijn met je (schoon)familie. Toch?
 
In deze periode van het jaar kun je haast geen winkel inlopen of je wordt herinnerd aan de naderende feestdagen. Van kerststol tot kerstballenhaakjes: er is vaak van alles te koop en men koopt dan ook gretig in! Ga maar eens op koopzondag naar een willekeurig tuincentrum mét kerstshow! Wedden dat je moet vechten om een parkeerplek?
 
 
Snoepwinkeleffect
Eerlijk is eerlijk: love it or hate it maar bij het zien van al die kerstballen, (nep)kerstbomen, kersthuisjes, lichtjes, nepsneeuw en kerstmannen krijg ik toch een beetje last van het snoepwinkeleffect. Kijken, kijken, kijken en vooral proberen om niets te kopen (nadrukkelijk verzoek van mams, want er staat tenslotte al genoeg troep op zolder!). Terwijl ik mijn route door het tuincentrum afleg, zie ik allerlei mensen om mij heen. Een lief klein meisje kijkt haar ogen uit bij het kerstdorpje, terwijl een ouder echtpaar de mooiste kerstboom probeert te scoren.
 
In het tuincentrum is ook een restaurantje. Tegen de tijd dat ik 'm nader, staan er bij het restaurant een heleboel karretjes en mandjes zorgvuldig naast elkaar opgesteld. Tijd voor kerstkoffie! Terwijl ik zo om mij heen kijk krijg ik spontaan het gevoel dat de crisis wel meevalt. Of hebben mensen juist veel over voor een gezellige Kerst? Wat zou Kerst nu eigenlijk zijn zonder lichtjes, kerstbomen, kerstballen, kaarsjes en andere versieringen? Blijft er dan nog wel iets over van het kerstfeest?
 
 
Kerstsfeer
Iedereen geeft natuurlijk een eigen invulling aan de kerstdagen, maar stiekem dragen de versieringen wel een klein beetje bij aan de kerstsfeer. Stel je voor dat je met je familie zit te dineren in een huis dat niet versierd is, aan een tafel die niet mooi gedekt is en waar geen kaarsjes op staan? Nee, ik denk dat de kerstsfeer dan tóch ver te zoeken is. Ach, wat maakt het ook eigenlijk uit? 
 
Het gaat erom dat je een geweldige tijd met je dierbaren hebt tijdens de kerstdagen! De boom kan nog zo mooi opgetuigd zijn, terugpraten doet ?ie toch niet.
 
Ga jij nog kerstspullen shoppen?