Welke van de vier hechtingsstijlen heb jij?

Relaties door Lien

Misschien heb je er ooit al eens over gehoord: de hechtingsstijlen. Zo’n type hechting zou veel invloed hebben op je relatie. Welke heb jij?

De hechtingstheorie

John Bowlby ontwikkelde de hechtingstheorie in de jaren 60, een hele tijd geleden dus. Toch is deze theorie met name de laatste jaren immens populair, zo ook onder (relatie)therapeuten die het steeds meer in hun werk aanhalen. De theorie stelt dat de relatie die je als kind met je ouders had, veel invloed heeft op je manier van hechten. Zo’n hechtingsstijl komt dan weer tot uiting wanneer je aan het daten bent en relaties aangaat.

1. Veilig gehecht

De meeste mensen zouden veilig gehecht zijn. Kenmerkend voor deze stijl is weinig jaloezie en geen bezitterig gedrag. Er is vertrouwen. Mensen met deze hechtingsstijl zullen dus een veilige band met hun ouders hebben ervaren. Zij vormden een veilige haven waar ze op terug konden vallen en gaven het vertrouwen dat ze altijd weer terugkomen als ze eventjes weg zijn. Dit verklaart dat er bij dit type niet echt sprake is van jaloezie, angst of bezitterigheid.

2. Ambivalent gehecht

Mensen met deze hechtingsstijl zijn vaak wat angstiger en behoeftig en kunnen soms last hebben van verlatingsangst. In extreme gevallen kunnen ze erg controlerend, bezitterig en jaloers zijn. Over het algemeen zouden mensen met deze stijl een onveilige hechting hebben ontwikkeld, door ouders die er niet altijd waren, gemixte signalen gaven of erg overbezorgd gedrag vertoonden.

3. Vermijdend gehecht

Ben je niet graag afhankelijk van iemand en soms wat wantrouwend naar anderen? dan kan het zomaar zijn dat dit jouw hechtingsstijl is. Sommige mensen met een vermijdende gehechtheid vermijden relaties volledig. Ze vinden het moeilijk om anderen te vertrouwen en hebben vooral geleerd om op zichzelf te bouwen en dingen alleen te moeten doen. Bij dit type waren ouders over het algemeen afwijzend en ongevoelig.

4. Gedesoriënteerd gehecht

Deze hechtingsstijl komt voor bij mensen waarbij de hechtingsfiguur tegelijkertijd een bron van veiligheid en angst was. Met zo’n stijl kun je last hebben van een laag zelfbeeld, weinig vertrouwen in anderen en verwarring ervaren in hoe je op sommige situaties moet reageren. Op het gebied van relaties zoeken onveilig gehechte mensen zowel toenadering als vermijding.

Aantrekking en relaties

Volgens de hechtingstheorie zouden botsende hechtingsstijlen vaak de reden zijn waarom relaties stuklopen. Vaak voelen mensen zich aangetrokken tot iemand met een tegenovergestelde stijl als zichzelf. Zo kan iemand die vermijdend gehecht is zich sterk aangetrokken voelen tot iemand met een ambivalente hechtingsstijl. Het lastige daaraan is dat zij elkaars belemmerende overtuigingen bevestigen. De vermijdend gehechte denkt: ‘zie je wel, de ander is erop uit om mijn onafhankelijkheid aan te tasten’. En de ambivalent gehechte denkt dan weer: ‘zie je wel, de ander beantwoordt mijn liefde niet’. Zoiets kan dus ingewikkeld zijn. Gelukkig helpt het weten van zo’n stijl ook om het juist positief om te draaien en als basis voor een gelukkige, lange relatie te gebruiken.

Ook interessant: bestaat liefde op het eerste gezicht?