Een vriendschap break-up: zo kom je er overheen

Vrije tijd door Maya Luz

Een break-up is nooit leuk. Maar als we aan break-ups denken, gaan we er vaak gelijk vanuit dat het om een romantische relatie gaat. Break-ups kunnen ook plaatsvinden in platonische relaties. Vriendschappen die uit elkaar vallen kunnen ook erg pijnlijk zijn. Dit is hoe je over een vriendschap break-up heen komt.

Lees ook: Hannah (27) ziet zichzelf als een investering: "mijn vriend betaalt álles voor me"

Praat erover met de juiste mensen

Praten over je gevoelens is goed als je iets moet verwerken. Vertel aan iemand hoe jij je voelt door deze situatie. Met wie je hierover kunt praten, hangt enorm van de situatie af. Wanneer je de mogelijkheid hebt om met de vriend in kwestie het gesprek aan te gaan, kan dit erg nuttig zijn. Uit je gevoelens naar de ander en stel ook de vragen die nog door je hoofd spoken. Een vriendschap hoeft niet met ruzie te eindigen, dus als je de kans hebt om het uit te praten is het zeker goed om hier gebruik van te maken. Als dit niet kan, kun je het beste met iemand praten die volledig losstaat van de situatie. Denk aan een familielid of een vriend die de persoon in kwestie niet kent. Wanneer je erover wil praten met iemand die bevriend is met de andere persoon, kan dit nogal ingewikkeld worden. Wat zij tegen jou zeggen kan beïnvloed worden door de persoon waarmee je de break-up hebt, en dat willen we natuurlijk niet. Praat met iemand die onpartijdig is. Kan dit niet? Schrijf het dan op in een journal.

Gun jezelf de tijd om het te verwerken

Emoties kunnen ons soms enorm in de weg zitten. Ze maken ons minder productief en dat kan frustrerend zijn. Toch raden we altijd aan om je gevoelens te voelen en je hier niet voor te schamen. Het is oké om verdrietig te zijn over dit verlies. Het is ook oké om boos te zijn, of teleurgesteld. Gun jezelf de tijd om dit op jouw eigen manier te verwerken. Er is geen deadline hiervoor. Je hoeft niet binnen een bepaalde tijd weer de oude te zijn. Probeer je alleen wel te beseffen dat het ook niet goed is om die persoon jouw leven volledig over te laten nemen. Het moet niet ieder onderdeel van jouw leven beïnvloeden. Doe daarom ook je best om het verlies een plekje te geven. Schrijf je gevoelens op, praat erover en ga genieten van de vriendschappen die je wel hebt.

Sta stil bij de reden voor de break-up

Alles gebeurt met een reden, deze break-up dus ook. Het kan bijvoorbeeld komen doordat jij iets verkeerd hebt gedaan, of de ander heeft jou pijn gedaan. Jullie kunnen ook uit elkaar zijn gegroeid of een groot meningsverschil hebben. Wat de reden ook is, doe hier iets mee. Als iemand jou pijn heeft gedaan, kun je dit meenemen als les voor de toekomst. Laat dit het voorbeeld zijn van gedrag dat je niet langer tolereert in een vriendschap. Wanneer jij de fout in bent gegaan, kun je dit zien als een voorbeeld van iets dat jij zelf nooit meer moet doen naar een ander toe. Soms verdwijnt iemand uit je leven zonder waarschuwing. Deze break-ups zijn misschien wel de aller pijnlijkste. Bekijk het zo: als die persoon niet genoeg respect had voor jou om je te vertellen waarom ze geen vrienden meer willen zijn, dan wil jij zo'n persoon ook niet in je leven.

Omring jezelf met goede vrienden

Na een periode van verwerking, is het tijd om de break-up achter je te laten. Doe dit door jezelf te omringen met vrienden die wel in jouw leven willen zijn. Zij herinneren jou aan hoe een vriendschap wel hoort te zijn. Het is goed om stil te staan bij de goede vrienden die je hebt en om hier dankbaar voor te zijn. Sommige vriendschappen zijn goud waard.

Lees ook: 20 dingen die alleen zussen begrijpen