Je eerste relatie op een latere leeftijd: zo pak je dit aan

Relaties door Maya Luz

Sommige mensen beginnen al op een jonge leeftijd met daten. Die hebben al vriendjes en vriendinnetjes op de middelbare school. Maar voor sommigen begint het daten pas later. Hier is absoluut niks mis mee! Maar als je pas op een latere leeftijd aan een relatie begint, zijn er een aantal dingen die handig zijn om te weten. Dit is hoe jij jouw eerste relatie het beste kunt aanpakken!

Lees ook: Dit zijn de meest ongemakkelijke situaties tijdens een date

Wees open over je verwachtingen

Als je nog nooit een relatie hebt gehad, is de kans groot dat jouw nieuwe partner al wel een ex of twee heeft. Hierdoor kan het zijn dat jullie allebei andere verwachtingen hebben van de relatie. Wees hier open over met elkaar. Bespreek wat je van elkaar verwacht en wat je kunt doen wanneer deze verwachtingen niet uitkomen. Een relatie zal vaak niet aan al je verwachtingen kunnen voldoen omdat een persoon vaak anders in elkaar zit dan jij. Omdat jij nog geen eerdere ervaringen hebt, weet je soms ook niet wat je moet verwachten. Wees hier juist eerlijk over tegen je partner en wees niet bang om je uit te spreken wanneer je dingen niet fijn vindt. Hiermee voorkom je eventuele frustraties en ruzies. Communication is key!

Geef jezelf de tijd om te wennen

Een nieuwe relatie is altijd even wennen. Je moet wennen aan de aanwezigheid van een nieuw iemand in je leven die veel tijd en aandacht vereist. Zeker als je hier nog geen eerdere ervaring mee hebt, kan dit best overweldigend zijn. Wees daarom lief voor jezelf en gun jezelf de tijd om te wennen aan de nieuwe situatie. Geef het ook bij je partner aan wanneer iets onwennig voelt of wanneer je overweldigd raakt. Neem desnoods even afstand als dit nodig is. Het is zeker in het begin ook goed om niet constant op elkaars lip te zitten. Je kunt wennen aan de nieuwe situatie door elkaar langzamerhand steeds vaker te zien. Elkaar 24/7 zien kan leiden tot frustratie.

Ga niet te snel

Als je pas op een latere leeftijd je eerste relatie hebt, kan het voelen alsof je tijd in wil halen. Hierdoor ga je alle stappen snel willen doorlopen maar wij raden juist aan om dit niet te doen. Je eerste relatie is bijzonder. Neem daarom de tijd om rustig aan te doen met je nieuwe partner. Zet grote stappen pas op het moment dat het voor jullie allebei goed voelt. Jullie hebben geen haast, laat dingen op een natuurlijke wijze gebeuren. Op die manier kunnen jullie er allebei optimaal van genieten.

Don't settle!

Tijdens je eerste relatie kan het zo zijn dat je tegen een aantal dingen aanloopt. Je partner kan gedrag vertonen waar jij het eigenlijk helemaal niet mee eens bent. Wees niet bang om je hierover uit te spreken. Soms duurt het even voordat je doorhebt dat bepaalde dingen niet normaal zijn om te doen in een relatie. Je hebt tenslotte geen vergelijkingsmateriaal. Zeg het daarom altijd tegen je partner als je iets niet fijn vindt. Wanneer je partner hier niets mee doet, heb jij het recht om weg te lopen. Tijdens je eerste relatie kun je een soort druk voelen dat de relatie moet werken. Maar dit kan helaas niet altijd. Blijf dus niet hangen als je aanvoelt dat het niks gaat worden. 

Lees ook: Een vreemdgaande partner herkennen: zo doe je dat