Zo voorkom je dat vrienden plannen steeds cancelen

Vrije tijd door Anne-Fleur

Dat vrienden plannen cancelen gebeurt iedereen wel eens. Maar merk je dat het de laatste tijd wel een beetje té vaak gebeurd, dan is dat natuurlijk niet leuk.

Gelukkig hebben wij een handige (en beetje manipulatieve, oeps) manier gevonden om te voorkomen dat vrienden steeds plannen cancelen.

Waarom worden plannen gecanceld?

Niets is vervelender dan dat je je helemaal hebt verheugd op een afspraak die je hebt staan, en deze (kort) van tevoren wordt afgezegd. Je hebt je immers klaargemaakt, je tijd vrijgemaakt en bent er gewoon vanuit gegaan dat je met deze persoon zou afspreken. Toch moeten we eerlijk zijn, want zelf heb je waarschijnlijk ook weleens plannen afgezegd. Simpelweg omdat je gewoon geen zin had, het even niet uitkwam of om andere (geldige) redenen. Zo kan het namelijk ook voorkomen dat er een financiële tegenvaller is geweest en uitgaan wat te duur werd, of misschien dat er thuis problemen zijn.

Iedereen kan weleens plannen cancelen, maar merk je dat een vriend of vriendin dit de laatste tijd wel heel vaak doet, dan is het best logisch dat je daar een beetje hopeloos van wordt. 

Steeds gecanceld

Wat doe je dan als je merkt dat iemand (een vriend of vriendin) steeds plannen afzegt? Het makkelijkste antwoord, maar ook meteen de moeilijkste is: praat erover. Dat iemand plannen cancelt hoeft in eerste instantie helemaal niets met jou te maken te hebben. Er zijn miljoenen redenen om niet naar een friendly date te kunnen komen, dus het is wel zaak dat je iemand een kans geeft om het afzeg-gedrag uit te leggen. 

Zo voorkom je dat vrienden plannen cancelen

Het ding bij plannen cancelen, is dat degene die het afzegt gewoon niet bij de gemaakte afspraak wil zijn. Simple as that. Zie je een afzeg-patroon bij je vrienden en zijn er een échte noodzakelijke dingen aan de hand, dan is er maar één ding te doen: iemand enthousiast maken voor de afspraak.

Vaak als er al strubbelingen waren bij het maken van de afspraak, is de kans groot dat iemand kort van tevoren afzegt. Dit mits je je vriend of vriendin gewoon héél enthousiast maakt. Bespreek daarom al welke outfits je gaat dragen, welke make-up look je gaat maken, wat je gaat eten of hoe je naar de afspraak toekomt. Op deze manier visualiseer je het plan al voor je vrienden, waardoor de kans dat diegene daadwerkelijk gaat alsmaar groter wordt. Heb je namelijk een beeld bij een leuk plan, dan wordt het wel heel moeilijk om toch last minute af te zeggen. Noem ons manipulative, maar het is voor een goed doel, toch?