Slaapwandelen: hoe werkt dat eigenlijk?

Lifestyle door Juliët

Zie je het al voor je dat je in de nacht iemand met de ogen open ziet strompelen door de kamer? Misschien loopt diegene wel de trap af en staat die ineens in een andere ruimte. Het klinkt allemaal best wel eng. Maar wat is nou precies de oorzaak van slaapwandelen en kunnen we er iets aan doen? Let’s find out!

 

Slaapwandelen

Slaapwandelen is een slaapstoornis die ook wel Somnambulisme wordt genoemd. Bij het slaapwandelen verricht iemand handelingen terwijl diegene nog slaapt. Voor een buitenstaander lijkt het alsof de persoon wakker is. Het slaapwandelen begint vaak zo’n een tot drie uur nadat je in slaap bent gevallen. Je zit dan eigenlijk in de non- REM fase van de slaap, dit is de fase waarin het lichaam nog actief is, maar de hersenen al slapen. Daarom herinner je je de volgende ochtend ook niets meer van je nachtelijke avonturen.  De slaapwandelaar blijft vaak alleen bij het bed rechtop zitten, maar het kan ook zijn dat die handelingen uit gaat voeren die routinematig zijn. Denk maar aan de dingen die je doet als je wakker wordt, zonder dat je erbij na denkt.

 

Oorzaken

Het is nog niet helemaal duidelijk waarom we op pad gaan tijdens het slapen. Het lijkt erop dat bij een slaapwandelaar de wisselwerking tussen slaap en waak niet goed gaat. Slaapwandelen komt over het algemeen vaker voor bij kinderen als volwassenen, omdat de hersenen van een kind nog volop in ontwikkeling zijn. Bij volwassenen spelen de volgende factoren vaak een rol:- Genetische aanleg

  • Stress
  • Oververmoeidheid
  • Ziekte en koorts
  • Medicijngebruik
  • Alcohol-en drugsgebruik
     

Is het gevaarlijk om een slaapwandelaar wakker te maken?

Nee joh! Dit is echt een mythe. Sta er alleen niet gek van te kijken als de slaapwandelaar verward, angstig of boos wordt als hij plotseling gewekt wordt en niet zo snel begrijpt waar hij terecht is gekomen. Het is daarom beter om de slaapwandelaar terug te begeleiden naar bed zonder hem te wekken. Zo kan de persoon rustig verder slapen.
 

Wat te doen?

Slaapwandelen is een onschuldige slaapgewoonte en kan meestal geen kwaad. Er ontstaan zelden gevaarlijke situaties. Gelukkig maar. Heb jij nou echt wel eens last van slaapwandelen? Bijvoorbeeld omdat je agressief gedrag vertoont tijdens het slapen of dat je je bezeert? Dan kun je het beste de volgende dingen doen:

  • Zorgt voor een regelmatig slaappatroon met vaste tijden.
  • Gebruik liever geen alcohol en drugs.
  • Doe ontspanningsoefeningen.
  • Bespreek met je huisarts af of gedragstherapie iets voor jou is.

 

via GIPHY