Say what? Bedwantsen verstoppen zich niet alleen in je bed

Wonen door Jennifer

Dat je bed vol bedwantsen kan zitten, wist je waarschijnlijk wel (en anders: bij dezen). Om het allemaal nog erger te maken, vertellen we je nu dat de kleine, vieze beestjes ook op andere plekken zitten. Oh no! Gelukkig zijn ze niet ziekmakend, maar fijn is het ook niet. Dus houd deze plekken lekker schoon om bedwantsen te voorkomen!

Lees ook: Zo vaak moet je je haarborstel eigenlijk schoonmaken

Hoe herken je bedwantsen?

Bedwantsen zijn kleine, kruipende beestjes, die zich dus veelal rond het bed bevinden. Qua kleur verschillen de bed bugs nog weleens, zo varieert het van wit tot roodbruin. Het zijn echte vampiers, want ze houden niet van licht. Wel zijn ze dol op warmte en uitgeademde lucht. Ew. Daarnaast overleven ze dus dankzij het bloed van mensen en dieren. Yuk! Daardoor krijgen wij jeukende bultjes en worden zij roder. Als je ze zelf niet direct ziet, kun je ook hun poep herkennen. Dit herken je door piepkleine donkerrode tot zwarte vlekjes op de lakens of dekens. Vooral bij lichtgekleurde hoeslakens vind je dit heel makkelijk.

Maar zoals gezegd kruipen de kleine bloedzuigers dus niet alleen over je bed blijkbaar. Nee, je kunt ze ook op één van deze plekken tegenkomen:

1. Koffers

Vooral als je net op vakantie bent geweest, kun je het beste je koffers goed checken. Bedwantsen kruipen namelijk graag tussen je kleren en andere spullen. Lekker warm, hè? Om te voorkomen dat ze minder snel in je bagage komen, kun je je koffers voortaan in de badkamer uitpakken en niet op het (hotel)bed. Vrees je toch dat ze thuis zijn gekomen? Was je spullen dan op minimaal zestig graden. Gooi kleine bagagetassen vervolgens een week in de vriezer en maak koffers schoon met een stoomreiniger.

2. Achter het behang

Behang is een leuke toevoeging aan je interieur. Alleen brengt het mogelijk ook vieze beestjes met zich mee. Achter het behang bevindt zich namelijk een perfecte, warme plek voor de kleine bloedzuigers. Als dit werkelijk het geval is, kun je het beste een professionele bestrijder inschakelen.

3. In de kledingkast

Of het nou beddengoed is of kleding, bedwantsen zijn dol op textiel. In de kledingkast nestelen ze zich dan ook maar al te graag. Dat geldt trouwens ook voor de kast, waar je handdoeken, beddengoed en theedoeken liggen.

4. Tussen de boeken

Grote kans dat je het hier niet snel verwacht, maar mensen met een boekenkast moeten opletten. De bedwantsen kunnen zich ook verstoppen tussen je boeken. Ojee! Ook dit is natuurlijk een warme, knusse plek. En vaak zetten mensen hun boeken zonder nadenken terug, nadat het een hele tijd op hun nachtkastje heeft gelegen. Niet slim! Stof je boekenkast dus regelmatig af. Kijk daarbij vooral goed naar boeken met een stoffen kaft.

5. In het tapijt

We hopen met je mee, dat hier de minste bedwantsen zitten. Al is het tapijt wel een fijne plek voor de bed bugs. Het is niet alleen warm, maar ook lekker zacht. Vooral onder het tapijt. Mocht je echt last hebben van bedwantsen in het tapijt, bel dan professionals.

6. In stopcontacten

Tot slot misschien het meest ideale gat, waar bedwantsen zich kunnen verstoppen. Waarschijnlijk kom jij hier zelf ook niet snel in, behalve met een oplader. Zo zorg je helaas wel dat het warmer wordt voor de bedwantsen. Eh, welterusten!

Lees ook: 9 dingen die je te weinig schoonmaakt