Hoe is het nu met: Chimène van Vier Handen Op Eén Buik?

Media door Juliët

Chimène van der Zee (20) deed in 2021 mee aan het programma Vier Handen Op Eén Buik. Ze was 17 jaar oud toen ze onverwachts zwanger werd van haar dochtertje Olivia (2). Hoe gaat het nu met haar? Ze vertelt het aan Ze.nl.

Lees ook: Hoe is het nu met: Noah van Vier Handen Op Eén Buik

 

Chimène woont samen met haar dochtertje Olivia in Oude-Tonge. Vroeger keek ze eigenlijk altijd al naar het programma Vier Handen Op Eén Buik. Ze wilde dolgraag zelf een keer meedoen. “Ik vond het fijn om mijn verhaal met anderen te delen tijdens Vier Handen Op Eén Buik en dat heeft mij ook heel veel goeds gedaan. Mijn doel was om mijn verhaal te delen met andere jonge meiden en hen te helpen. Vooral ook om ze te stimuleren om over je problemen te praten.”

Goede band met Kim Kötter

Tijdens het programma Vier Handen Op Eén Buik kreeg Chimène hulp van Kim Kötter, BN’er en moeder van drie zoontjes. “Ik vond het zo’n leuke vrouw. Ik heb van tevoren keihard geschreeuwd in de camera dat ik een ‘nuchtere’ mama wilde krijgen en die heb ik gekregen. Het leuke was dat zij tegelijk met mij zwanger was. Tussen haar zoontje en mijn dochtertje zit maar iets van 4 weken verschil. Ik heb echt superveel aan Kim gehad. Ik denk dat Kim mij het meest heeft kunnen helpen met mijn onzekerheid. Ze heeft mij onder andere meegenomen naar een bevallingscursus en naar een verloskundige tijdens Vier Handen Op Eén Buik. Ik ging hierdoor heel open de bevalling in.”

 

Verschillend persoon

Toen Chimène zwanger werd van Olivia kwam haar leven er anders uit te zien. “Vóór mijn zwangerschap was ik een beetje een losgeslagen puber. Ik was vooral veel bezig met alcohol en feesten. Ook kwam ik eigenlijk nooit thuis. Het ging destijds mentaal ook niet zo goed met mij. Ik dronk zeker één fles alcohol per dag. Ik zag toen eigenlijk ook niet meer het nut in van het leven”, vertelt ze. Toen ze zwanger raakte, stopte ze met drinken en met de inname van zware medicijnen. “In deze periode was ik aan het afkicken en ik merkte dat ik er erg doorheen zat. Daarom genoot ik in het begin ook niet van de zwangerschap.”

 

“Ik was verslaafd. Ik dronk zeker één fles alcohol per dag”

 

Seksueel misbruik

Chimène heeft last van PTSS. Tot de dag van vandaag heeft ze er moeite mee als mensen in haar aura komen of haar willen aanraken. “Toen ik 13 was ben ik seksueel misbruikt door mijn eerste vriendje. Dat heb ik voor mijzelf gehouden tot ik 15 was. Dat is ook de reden dat het mentaal slecht met mij ging. Gelukkig gaat het nu steeds beter, maar ik had hier tijdens mijn zwangerschap wel veel last van. Ik ben hiervoor in therapie geweest en durf er nu ook over te praten.” Psychologen hebben Chimène een stapje in de goede richting geholpen. “Maar vanaf nu moet ik het zelf doen. Ik hoef nu geen hulp meer van een psycholoog.”

 

Hoe gaat het nu?

Sinds kort werkt Chimène bij een kledingwinkel. “Ondertussen ben ik wel aan het kijken naar vacatures, want ik doe nu eigenlijk werk dat ik helemaal niet leuk vind.” Toen Chimène 17 was deed ze een opleiding tot verkoopster. Ze stopte in verband met haar mentale gezondheid. Net toen ze besloot om een nieuwe opleiding te zoeken, raakte ze zwanger. “Zodra Olivia naar school gaat wil ik eigenlijk weer beginnen met studeren.” Sinds kort heeft Chimène ook een relatie. “Het heeft eventjes geduurd, maar ik ben sinds kort weer helemaal gelukkig in de liefde.”

 

Het moederschap

Chimène is volop aan het genieten als moeder. “Ik vind het moederschap echt superleuk. Ik vind het geweldig om moeder te zijn. Het liefst zou ik nog meer kinderen willen. Ik geniet er echt van. Olivia is een heel makkelijk meisje en kan zich heel goed zelf vermaken. Ik heb haar vanaf moment één altijd overal mee naar toe genomen. Zodra ik iets voor mijzelf wil doen kan dat, want Olivia kan altijd terecht bij haar vader of bij mijn ouders. ”

 

Chimène met dochter

 

Terugblik op het programma Vier Handen Op Eén Buik

Chimène ervaarde de opnames van het programma Vier Handen Op Eén Buik als erg stressvol. “Ik was de gehele zwangerschap al niet lekker en ik was veel aan het verwerken. Ik heb er tijdens mijn zwangerschap namelijk merendeels alleen voor gestaan. Mijn relatie was op dit moment ook uit. Dit ervaarde ik als heel erg zwaar, omdat ik het zwanger zijn graag wilde delen met iemand. Ik deelde het daarom met mijn beste vriendin. Die was er altijd voor mij.”

 

Positieve ervaring

Al met al kijkt Chimène positief terug op haar deelname aan Vier Handen Op Eén Buik. “Ik heb het er enorm naar mijn zin gehad. Ik vond het zo leuk. Ze hebben mij in het programma heel goed kunnen helpen. Als iemand aan mij vraagt of ik opnieuw mee zou willen doen, dan zeg ik meteen ‘ja’. In september heb ik ook nog meegedaan aan ‘Terugkijken met’, dit is een onderdeel van het programma Vier Handen Op Eén Buik.

 

Boodschap aan andere tienermoeders

“Geef vooral niet op. Als jouw gevoel zegt dat je het kunt, dan kun je het ook. Mij is het gelukt, dan lukt het jullie ook. Mensen denken soms dat jong moeder worden vreselijk is, omdat je dan je jeugd verliest. Nou, ik ben het daar niet mee eens. Jong moeder zijn iets moois. Als je kind later 16 is, dan kun je samen naar de club. Ik zeg daarom ook gewoon doen!”, lacht ze.