Snel koud in de nacht? Zo blijf je lekker warm! (zonder verwarming)

Vrije tijd door Zita

Misschien ken je het gevoel maar al te goed: je hebt het 's nachts ijskoud. Hoewel je misschien geneigd bent de verwarming hoger te zetten, zijn er genoeg manieren om warm te blijven zonder de thermostaat aan te zwengelen. We geven je een aantal tips waardoor je in de nacht lekker warm blijft en geld bespaart door je verwarming niet aan te zetten.

Doe een extra laagje aan

Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar het mag herhaald worden: laagjes dragen is een van de beste manieren om warm te blijven zonder de verwarming hoger te hoeven zetten. Draag kleding van dikke stoffen zoals wol of flanel die de warmte vasthouden en je lekker warm houden. Trek desnoods een trui aan. Draag het liefst alleen laagjes van katoen. Dit ademt namelijk en zorgt ervoor dat je niet doordrenkt van het zweet wakker wordt. Voor een extra laag warmte overweeg je een paar sokken naar bed te dragen.

Gebruik een kruik of pittenzak

Als je het snel koud hebt, is een kruik of een pittenzak een ideale uitkomst voor jou. Vul een kruik met heet water en je blijft zeker een paar uur lekker warm. Heb je alleen warmte nodig wanneer je je bed in kruipt? Kies dan voor een pittenzak. Deze blijft ongeveer een half uur tot drie kwartier warm. Hierna regelt jouw lichaam zelf de temperatuur.

Kies je beddengoed verstandig

Kies bij de keuze van je beddengoed voor materialen die dikker zijn dan normaal. Denk aan donzen dekbedden en dekbedden gevuld met veren of synthetische vezels in plaats van katoenen dekens. Let er alleen wel op dat dit soort dekens minder luchtdoorlatend zijn en niet altijd goed voor mensen met een huisstofmijtallergie. Of ga op zoek gaan naar hoezen met thermische stoffen die helpen de warmte vast te houden terwijl je slaapt. Investeren in een matrasverwarmer is ook een goede manier om wat extra gezelligheid toe te voegen tijdens kille nachten (en geld te besparen op stookkosten).

Verplaats de positie van je bed

Waar je je bed plaatst, maakt soms het verschil als het erom gaat warm te blijven. Door je bed uit de buurt van ramen en deuren te plaatsen, verminder je de nachtelijke tocht in je kamer verminderen. Of probeer je meubels zo te plaatsen dat ze koude lucht van buiten tegenhouden. Dit is zo eenvoudig als kasten tegen de muur schuiven of stoelen voor het raam zetten.

Warm blijven zonder de verwarming hoger te zetten hoeft niet moeilijk te zijn. Met slechts een paar eenvoudige veranderingen geniet je zelfs in de koudere maanden van warme nachten. En door niet elke avond de thermostaat hoger te zetten, bespaar je in een mum van tijd energie (en geld!).