Aha! Zo lang kun je champagne écht bewaren

Eten door Jennifer

Over de houdbaarheid van champagne gaan veel verhalen rond. Zo zeggen mensen vaak dat champagne juist beter wordt, zodra het een paar jaar oud is. Maar: is dat echt zo? Het zit waarschijnlijk toch iets anders, dan je momenteel denkt. Take notes, want je wil je favoriete champagne natuurlijk wel goed bewaren (als dat kan).

Lees ook: Geen fan van champagne? 5 alternatieven om mee te proosten met oud en nieuw

Gaat champagne over de datum?

Champagne is eigenlijk altijd oud. Wanneer champagne in de winkel ligt, is het sowieso minimaal 15 maanden gerijpt. De echte vintage champagne wordt zelfs minimaal 36 maanden gerijpt. Na het rijpen wachten de champagnebrouwers vervolgens nog even, waarna ze het zo’n drie tot zes maanden later naar de winkels sturen. Dat je champagne dus lang moet bewaren voor een betere smaak is onzin, want het wordt al heel lang bewaard. Het is gewoon meteen te drinken!

Ongeopende champagne in koelkast: wat nu?

Alleen wat als je nu een ongeopende fles champagne van een jaar later in de koelkast vindt? Nou, no worries, je hebt nog een kans dat de champagne lekker is. Al kun je beter wel een nieuwe champagne kopen voor de zekerheid. Je weet namelijk pas of de champagne lekker is, zodra je de fles opent. Daarnaast heeft de champagne geen heel fijn leven in de koelkast, die continu open en dicht klapt. Vooral niet als de fles in de deur stond.

Zo bewaar je champagne

Het is dus niet zo dat champagne niet bewaard kan worden. Het kan namelijk zeker wel, als je graag wil. Zo bewaar je allereerst geopende champagne drie tot vijf dagen. Champagne zonder jaartal gaat maximaal negen maanden mee en vintage champagne maximaal een jaar. Heb je heel luxe, prestige champagne? Dan kun je er zo’n tien tot vijftien jaar mee wachten.

Het ligt overigens wel eraan, hoe je de champagne bewaart. Als je het goed doet, ligt de champagne horizontaal in het donker. En dan het liefst op een plek tussen de 10 en 12 graden, waar de champagne geen trillingen, tocht en geuren krijgt. Ja, heel veel eisen, maar alles voor de lekkerste champagne, toch?

Lees ook: Champagne, Brut en Cava, wat zijn precies de verschillen?